Type Here to Get Search Results !

Синод Грчке уводи посебне мере за светогорце


Свештени Синод Цркве Грчке послао је допис Архиепископији атинској и свим својим Митрополијама "О свештенодејствима на канонској територији Грчке Цркве". Сам документ ограничава тј нарушава канонска права епархијских Архијереја који од сада без писане сагласности Синода не смеју позивати у своје Митрополије светогорске игумане и монахе. 

Атина ову своју одлуку правда чињеницом да њени јерарси и клирици не могу ући на Свету Гору без претходно добијене дозволе из Цариграда. Ово правило не важи само за Цркву Грчке већ за све клирике који нису светогорци. Св. Синод своју одлуку поткрепљује и речима Еванђеља: "засади виноград и огради га плотом" (Мт 21,33).

Митрополит из једне од тзв "митрополија Нове земље" (које су на територији Грчке али под јурисдикцијом Цариграда) поставља питање зашто би они (Митрополити ових митрополија) тражили сагласност Синода Грчке а не Цариграда? Такође, он сматра да ће ово само додатно погоршати односе Атине и Цариграда.

Светогорски монаси у многим Митрополијама Грчке, на позив надлежних Митрополита, исповедају вернике, проповедају у храмовима и учествују на духовним академијама. Оваква одлука Атине ће самим тим изазвати велико незадовољство код народа.


Извор: Носталгија