Type Here to Get Search Results !

Изабрани Митрополит дабробосански Хризостом позвао на јединство и духовну обнову српског народа


Новоизабрани Митрополит дабробосански г. Хризостом, уочи званичног увођења на трон једне од најстаријих епархија, стигао је на Соколац где га је дочекао велики број верника из сарајевско-романијске регије.

Обраћајући се у цркви Светог Илије у Сокоцу, Митрополит је рекао је да је ово историјски дан за Митрополију и Српску Православну Цркву. Изабрани Митрополит дабробосански Хризостом на свечаности у месту Жљебови код Сокоца рекао је да Срби треба да буду сложни и јединствени и да ће моћи све да постигну заједничким радом, уз помоћ Божју.

-Моја порука је увек била и биће - да будемо сложни и јединствени у чињењу добра, у сведочењу добра пред нашим, али и пред другим људима, рекао је владика Хризостом поздрављајући присутне у овом месту које се налази на граници између Митрополије дабробосанске и Епархије зворничко-тузланске, удаљеном 10 километара од Сокоца.

Изабрани Митрополит дабробосански је нагласио да предстоји служење Митрополији дабробосанској, односно српком народу ове Митрополије која је једна од славних, али истовремено и мученичка Митрополија која је "таква самим постојањем на ветрометини као што је ова". -Ово је један заиста посебан дан, посебан догађај да се сретнемо овде, на путу што нас чека. Надам се да ћемо од сутра сарађивати на добро сваког човека, сваке наше Црквене општине и сваког грађанина, рекао је владика Хризостом.

Новоизабраног Митрополита је у Жљебовима дочекао архијерејски намесник сарајевски протојереј-ставрофор Миомир Зекић, који му је пожелио добродошлицу у име свештенства Митрополије дабробосанске коју је 1221. године основао Свети Сава, као и представника политичког, друштвеног и привредног живота и верног народа.

Дочеку новоизабраног Митрополита присуствовали су и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, начелници општина Сарајевско-романијске регије, представници друштвеног и привредног живота ове регије, али и свештенство Митрополије дабробосанске.

У последњем рату Дабробосаска митрополија је много пострадала, порушена су 23 храма, а оштећено 13, док су Срби протерани са својих огњишта у ФБиХ.
Митрополија дабробосанско брине се и о преосталим Србима на значајном подручју ФБиХ, што ће уз борбу за повратак незаконито одузете имовине Српскен Православне Цркве у Сарајеву и другим градовима бити један од најважнијих задатака новог митрополита.

Владика Хризостм званично ће данас у Саборној цркви у Сарајеву бити уведен у трон митрополије дабробаснке. Свечано устоличење предводиће Патријарх српски Иринеј, а очекује се велики број верника као што их је и било у Сокоцу на дочеку новог митрополита.

Владика Хризостом на чело Митрополије дабробосанске долази након службовања на трону Епархије зворничко-тузланске од јула 2013. године.