Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Црква је Сабор око Богочовјека!


Цетиње: Сабрање свештенства и свештеномонаштва митрополије црногорско-приморске

У Цетињском манастиру је 28. децембра одржано братско сабрање свештенства, свештеномонаштва и старјешина манастира Митрополије црногорско-приморске.
Свету архијерејску литургију служио је у манастирском храму Рођења Пресвете Богородице Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.
У архипастирској бесједи на крају Литургије Владика је рекао да они који су се Христа одрекли и распели га у Његово вријеме, то исто чине и данас.




„Неки то чак чине у име Његово, као што је било разних секти кроз читаву историју. Ево и код нас има таквих. Али, у исто вријеме много је више оних који се клањају Христу Господу, који носе Његов крст и који ходе за Њим, и овдје код нас и широм свијета“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је говорио о детаљима своје управо завршене канонске визите Епархији буеносајреској и јужно-централноаметичкој, чији је администратор.


„Црква призива све људе и све народе да се крсте у име Оца и Сина и Духа Светога. Она не припада једноме мјесту, не припада једноме народу, ма како се он звао, већ призива све земаљске језике, све земаљске народе да постану један Божји народ, Христов народ. Зато и ми данас, имајући сабрање нашег свештеничког братства, настављамо то свето Божје дјело које су овдје започели Свети Иларион, први зетски епископ прије осам стотина година, па наставио Евстатије, па редом, све до наших времена“, казао је Владика Амфилохије.
Он је казао да је тај свети сабор неуништив, јер Цркви Божијој ни врата пакла неће одољети нити је, по ријечима самог Господа надвладати.


„Нека Господ благослови ово наше данашње сабрање“, казао је Митрополит Амфилохије.
Потом је на манастирској економији обављено освећење нове гостопримнице Цетињског манастира.
Митрополит Амфилохије је пожелиo благословено сабрање у том новом дому посвећеном Светом Петру II Ловћенском Тајновидцу.


„Нека би Бог дао да овим започне и обнова његовога гроба, његово ослобођење из тамнице у којој се налази већ преко педесет година. И нека би Бог дао да васкрсне и храм Светога Петра Цетињскога на Ловћену“, поручио је Митрополит Амфилохије.