Type Here to Get Search Results !

Мошти Светог Мардарија у Мисисаги


Од 16. до 23. децембра 2017. године верници Мисисаге и торонтског региона имали су велики благослов да их походе мошти Свеотг Мардарија.


Саборни храм Свих Срба Светитеља у Мисисаги дочекао је нетрулежне мошти великог српског светитеља северноамеричког континента - Светог Мардарија, првог епископа Српске Православне Цркве у Канади. Свечано и литургијски дочекавши свог архијереја Његово Преосвештенство др Митрофана, молитве преко шест стотина сабраних биле су усмерене ка ковчегу са моштима Светог Мардарија, кога су у храм богобојажљиво унели свештеномонаси архимандрит Атинагора и протосинђел Василије.


Док су појци певали тропар и кондак светитељу, владика Митрофан је окадио мошти и икону, а архијереји и свештенослужитељи су се поклонили првом јерарху српске Епархије америчко-канадске. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ канадски др Митрофан, уз саслужење Архиепископа отавског и све Канаде г. Иринеја (Православна Црква у Америци), Епископа источноканадског г. Андреја (Украјинска Православна Црква Цариградске Патријаршије), умировљеног Епископа г. Георгија, као и шеснаест представника свих канонских православних јурисдикција у Канади.


Певали су месни хор Светог Саве, украјински хор цркве Светог Димитрија, студенти Теолошке школе Цариградске Патријаршије у Торонту и певница српских појаца из Ссаборног храма.

У светој Литургији молитвено учешће узео је г. Василије Петковић, генерални конзул Републике Србије у Торонту.

У току свете Литургије владика Митрофан је рукоположио ђакона Милорада Делића у презвитерски чин.

Свештеници Епархије канадске су наизменично помазивали вернике уљем из кандила Светог Мардарија, а више десетина породица прислужило је заветне свеће за своје молбе Господу. Свим сабранима подарене су папирне иконе Светог Мардарија, копија управо оне иконе која је за храм израђена у руском православном манастиру Свете Тројице у Џорданвилу.


Епископ Митрофан је, у својој беседи, описао живот светитеља позвавши све да следе његов пример оданости Цркви и Господу нашем Исусу Христу: -Будимо молитвеним подвигом достојнији Бога који је велики у светитељима својим.

Старешина Саборног храма свештеник Јован Марјанац је захвалио окупљенима на учешћу у историјском скупу, даривајући испред братства храма ручне крстове служашчим архијерејима.

Након литургијском сабрања прешло се у црквену салу, где су вредне чланице парохијског Кола српских сестара спремиле посно послужење.


Величанствени литургијски сабор још једном је потврдио важну улогу Саборног храма Свих Срба Светиеља у домостроју Православља у Онтарију. У току наредне седмице сваког дана служене су свете Литургије пред моштима светитеља, а храм је био отворен за вернике који су узнесили своје молитве великом Божјем угоднику. Свештеници Теодорос Параскевопулос, Георгије Тиу, Ђорђе Дахдух, Максим Аброскин принели су Господу безкрву жртву у храму служећи на грчком, румунском, арапском и црквенословенском језику, тиме учинивши част српској заједници, а све у славу Светог Мардарија. У току целе седмице била је посебно присутна благодат Светога Духа над свима који су долазили у храм код светитеља. Његово присуство међу верницима Мисисаге, остаће трајно кроз иконопис његовог светлог лика, који ће бити изложен сваког дана у славу Божју.