Type Here to Get Search Results !

Дивни благослови у епархији Буеносајреској и јужно-централноамеричкој



Након 60 година Венадо Туерто добио свог сталног пароха – презвитера Миленка Ралевића

На празник Светог Апостола Андреја Првозваног, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски и администратор Буенос Ајрески и јужно-централноамерички г. Амфилохије и епископ Диоклијски г. Кирило уз саслужење свештеника Александра Сабе (Антиохијска Патријаршија), свештеника Естебана Јовановића и протођакона Владимира Јарамаза слузили су Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Михаила у граду Венадо Туерто.


На данашњој Литургији рукоположен је ђакон Миленко Ралевић у чин презвитера и именован за свештеника у храму Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту. После причешћа Митрополит се обратио вјером народу архипастирском бесједом у којој је изразио благодарност Богу што је Венадо Туерто добио свештеника након 60 година. Честитајући оцу Миленку примање свештеничког звања Митрополит је пожелио да буде успјешан у својој свештеничкој служби, да се потруди, заједно са својом презвитером, да служи на славу Божију и на спасење своје и повјереног му народа.
Након службе Митрополит је освештао спомен плочу у Храму која је постављена у част упокојеном свештенику Михаилу Саби који је много заслужан за градњу храма и формирању православне заједнице у Венадо Туерту.

Освећење парохијског дома


По благослову Митрополита Амфилохија, владика Кирило данас је освештао и новосаграђени парохијски дом гдје ће живјети новорукополозени презвитер Миленко са својом супругом презвитером Мајом и црквену салу која ће убудуће бити центар окупљања православног народа у Венадо Туерту и шире у аргентијској области Кордоба.
У току ручка, старина Митар Гвозденовић од 96 година, који је са својом породицом веома заслужан за изградњу Цркве и објеката у порти храма, обратио се оцу Миленку почевши са старом народном изреком “триста без попа ништа” и поручио да каснимо 50-60 година и да се доста генерација изгубило и да сада свештеник треба да тражи синове, унуке и праунуке у овом граду и околини. „Пред њим је нимало лак посао да  бројне потомке колонизованих православних народа врати на пут истине и у њедра Цркве Христове Православне.“
Старина Митар је истакао да је после 60 година данас био први заједнички ручак парохијана града Венадо Туерта.

Освећење просторија градске општине Аирес у регији Кордоба


На празник Светог Апостола Андреја Првозваног послије службе у Цркви Архангела Михаила у Венадо Туерту Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије и епископ Диоклијски г. Кирило као и свештеници Естебан Јовановић, Миленко Ралевић и протођакон Владимир Јарамаз освештали су просторије општине града Ариаса у регији Кордоба на позив градоначелника Матијаса Гвозденовића поријеклом из Црмнице.
Новоизабрани градоначелник је пожелио добродошлицу епископима и свештенству и изразио велико задовољство и радост што ће почети мандат у новосаграђеном и освештаном простору указавши да ће у централном мјесту кабинета поставити икону Светог Василија Остроског кога много поштује он и његова породица. Овом приликом Митрополит је заблагодарио на позиву и пожелио градоначелнику и његовим сарадницимо срећан и благословен рад.

Посјета Васељенској Патријаршији


Митрополит Амфилохије је у пратњи владике Кирила и протођакона Владимира Јарамаза посјетио сједиште Васељенске Патријаршије у Буенос Аиресу и сусрео се са митрополитом буеносајреским Тарасијем. Митрополити су разговарали о досадашњој сарадњи православних епископа у Јужној Америци као и о унапређењу  те сарадње како би се побољшала мисија Православне Цркве на овим просторима.

Сусрет са амбасадорком Републике Србије


Амбасадорка Ребублике Србије у Аргентини Јела Баћовић била је домаћим Високопреосвештеном Митрополиту Амфилохију, владици Кирилу и протођакону Владимиру Јарамазу у својој резиденцији. Амбасадорка Баћовић се захвалила Митрополиту на његовој пастирској бризи и мисији да сабира расијани народ на овим просторима и честитала на успјешној мисији коју новооснована Епархија Буеносајреска јужно-централно Америчка Српске Православне Цркве обавља на просторима Јужне и Централне Америке. Заједнички је констатовано да треба уложити још много труда и помоћи и од стране Цркве и од стране Државе како би ова мисија била још успјешнија.

Вечерња Служба и освећење конака


Митрополит Амфилохије уз саслужење митрополита Јована, Руске Заграничне Цркве, служио је вечерњу службу у цркви Светог Саве у Буенос Ајресу. Након службе Високопреосвећена господа Митрополити су освештали обновљени конак. Овом приликом подијељене су захвалнице истакнутим добротворима који су својим трудом и прилогом допријенили да овај конак буде обновљен. Освештане су и рестауриране иконе на иконостасу храма Светог Саве.

Промоција Филма


После вечерње службе заједничарење је настављено у црквеној сали гдје је приказан филм „Ви идите а ја нећу!“. Ријеч је о документарном филму о страдању Срба на Косову и Метохији који су силом протјерани и у већини случајева убијени. Филм је режирао хаџи Александар Ђуровић а на шпански језик га је превела Љиљана Поповић.
Митрополит Амфилохије у петак наставља своју канонску посјету у граду Ресистенсија, у провинцији Ћако, на сјеверу Аргентине.

Протођакон Владимир Јарамаз