Type Here to Get Search Results !

Прослава Светог Саве на Богословском факултету


Прослава Светог Саве, првог Архиепископа српског, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду молитвено је отпочела бденијем служеним у навечерје празника у капели Светога Јована Богослова.

На Савиндан светом Литургијом је чиноначалствовао декан Факултета протопрезвитер-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора проф. др Драгомира Санда, архимандрита Прокопија Антониоса Тајара, презвитера Василија Војводића, Панајотиса Каратасиса и Борише Шањића, јеромонаха Павла Тице и више свештених ђакона.

Светој Литургији присуствовали су декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву протопрезвитер-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, надбискуп београдски монсињор Станислав Хочевар, апостолски нунције у Републици Србији монсињор Лучијано Суријани, представници Универзитета у Београду и богословских факултета у Загребу и Љубљани, као и многобројне званице, професори, студенти и верни народ.

Након свете Литургије, преломљен је славски колач и благосиљано жито у присуству овогодишњег домаћина славе г. Радомира Живанића.

Славље је настављено под сводовима Факултета свечаном Светосавском академијом на којој су посебну радост домаћину својим присуством учинили Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, представници Римокатоличке Цркве, Градске општине Палилула, Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Универзитета у Београду и богословских факултета у Загребу и Љубљани, декани других факултета, продекани, професори, студенти и пријатељи Факултета.

Патријарх Иринеј се, по поздравним речима декана, обратио присутнима, честитајући славу студентима, професорима и свечарима, позивајући да по угледу на Светог Саву негујемо његове врлине и пожртвованост за Цркву, сведочећи љубав према Богу и својим ближњима.

Поздравни говор одржали су и гђа Нада Ковачевић, проректор Београдског универзитета, проф. Др Роберт Петковшек, декан Католичког богословног факултета Универзитета у Љубљани, и проф. др Анто Баришић, продекан Католичког богословског факултетаУниверзитета у Загребу. Светосавску беседу о Савиној васељенској и црквеносаборној свести и црквеној аутокефалности, коју нам је милошћу Божјом и његовим подвигом даровао, произнео је ђакон др Драган Ашковић, ванредни професор за Црквено појање на катедри за Литургику Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Уследио је богат културно-уметнички део програма, који су употпунили својим учешћем хор Факултета, хор цркве Ружице са Калемегдана, КУД „Димитрије Котуровић“, гуслар Вукојица Сандић и глумица Љиљана Благојевић. У склопу академске прославе извршено је уручење диплома дипломираним теолозима, а свечаност је завршена уз тактове химне Светом Сави и пригодно послужење за госте славе.