Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Светим Крштењем је наслијеђено старозавјетно обрезање!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 14. јануара, на празник обрезања Господњег и Светог Василија Великог са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.
У току Литургије свету тајну крштења примио је Владислав Дајковић.
У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је подсјетио да данас празнујемо великог учитеља Цркве Божије Светог Василија Великог.



„Славимо и мање познатог Василија, пекара пећког. Ево ту је икона Василија и Григорија, мученика који су пострадали на Косову негдје уочи сеобе под патријархом Чарнојевићем 1690. И мјесто гдје је пострадао овај пекар Василије, оно је остало познато у народу. Тамо гдје је био његов гроб и гдје је очевидно био и неки конак манастира Пећке Патријаршије, то су претворикли у турбе муслиманско. А Василије пекар везан је и за Светога Василија Острошкога. Остало је записано да је Свети Василије Острошки када је ишао у Пећку Патријаршију, гдје је примио епископски чин, боравио у том конаку“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Василија пекара народ запамтио, све до последњих трагичних збивања на Косову и Метохији.
„Народ из околних села увијек се сабирао на његовом гробу, и тамо су имали обичај да на данашњеи дан донесу и по неки хљепчић у знак сјећања на њега као пекара“, рекао је он.
Владика је говорио о светој тајни крштења као духовном обрезању.

„Њом је наслијеђено оно старозавјетно обрезање“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је благосиљао и славске колаче данашњих свечара који Светог Василија Великог прослављају као породичну крсну славу.

Након Литургије Владика је са студентима богословских факултета из Митрополије црногорско-приморске одржао састанак.