Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Да следимо благословени пример Светог Теодора Тирона


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на Теодорову суботу, 24. фебруара са свештенством Свету службу Божију, са четрдесетодневним парастосом недавно пострадалом лидеру Срба с Косова и Метохије Оливеру Ивановићу у цркви Светог архангела Михаила на Дољанима код Подгорице.



У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, Владика је подсјетио на виђење Митрополита Евдоксија у вријеме Јулијана Апостате, коме се јавио Теодор Тирон.

„Јер је Јулијан Апостата, обнављајући паганство, многобоштво, безбожништво, био заповиједио да се сва храна затрује крвљу паганских жртава, да би тиме преварио и хришћане. Међутим, јавио се Теодор мученик томе епископу и рекао му да пазе хришћани, да тога дана не узимају храну нигдје по граду и по другим мјестима, него да је сами припреме. Отуда је остао обичај приношења овога кољива на овај дан, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да приносећи кољиво, хришћани настављају свето дјело памћења Исуса Христа, Сина Божјег, Његових заповијести и Његовог откривења.

„И чувамо се и бранимо од те лажне, безбожне вјере Јулијана Апостате. Тај зли дух Јулијана Апостате се у наше вријеме повампирио можда више него икада прије у историји. Тај зли, безбожни дух Јулијана Апостате, богоубилачки и братоубилачки, убио је и Оливера Ивановића, коме ми данас на овом мјесту гдје су се родили његови преци, држимо парастос. Овдје иза олтара је и гроб његовог ђеда, а његови родитељи су сахрањени такође овдје, у Загоричу“, казао је Владика Амфилохије и додао да је честита породица Ивановића чувала и обнављала ову светињу и сад је та њена вјерност овој светињи запечаћена Оливеровим мучеништвом .

Казао је да је тај зли дух Јулијана Апостате итекако присутан и у Црној Гори.

„Ево, и сами гледате шта се догађа. Однос према Цркви Божјој је по много чему сличан односу у вријеме Јулијана Апостате. Па и прича о тзв. државном удару.. И она је заснована на братоубилаштву и на богоубилаштву. Ево, осудили су на четири мјесеца затвора Милана Кнежевића, једнога од угледних људи у нашој Црној Гори. То је зли и опаки дух Јулијана Апостате, безбожни, богоубилачки и братоубилачки дух. Тај дух шири и овдје у Црној Гори мржњу међу браћом, а од истог тог духа је пострадао и Оливер Ивановић, угледни изданак ове честите и часне војводске породице“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Он је поручио да ће, као што је Христос побиједио Јулијана Апостату, коме су последње ријечи биле „побиједио си ме, Галилејче“, правда и истина Божја побиједити и у наше вријеме.

„Тамо гдје је Бог, гдје је правда Божја, гдје је чистота људске душе, гдје је читота истинске и праве вјере, ти, и када на први поглед ишчезне оно што је грађено у име Божје, оно се увијек изнова обновља, васкрсава, рађа и поново доноси драгоцјене плодове. Свједок тога ће бити и лавра манастира Златица, коју смо посветили Цвијетима. Имамо њу, имамо храм Васкрсења и Вазнесења, а сваке недјеље служимо на Томину недјељу службу Божију на древној Диоклији. Тако је Подгорица у Христовом знаку, у знаку побједе истине и правде Божје“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика је Златним ликом Светог Петра II Ловћенског Тајновидца одликовао Данимира и Веру Стевановић из морачког села Осредци, родитеље шесторо дјеце зато што су се потрудили да испуне Божји благослов: Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њом.

Након причешћа вјерних благосиљано је кољиво, а потом служен парастос Оливеру Ивановићу, његовим родитељима, као и његовим прецима који почивају на гробљу у порти храма на Дољанима.

По завршетку богослужења приређена је трпеза хришћанске љубави за којом је бесједио рођак покојног Оливера Ивановића Драгиша Ивановић.

Владику и сабрани вјерни народ поздравио је и старјешина храма протојереј-ставрофор Бранко Тапушковић.



Рубрика