Type Here to Get Search Results !

На Торжество Православља викарни Епископ моравички Антоније саслуживао Патријарху Кирилу у храму Христа Спаситеља у Москви

У прву недељу Великог поста, када цели православни хришћански свет слави успомену на победу Православља над многим јересима, а на првом месту иконоборачком, Преосвећени Епископ Антоније, викар Патријарха Српског, саслуживао је Свјатјејшем Патријарху руском Кирилу, на светој Литургији у храму Христа Спаситеља у Москви.


Његовој Светости Патријарху Кирилу саслуживао је велики број епископа Руске Православне Цркве, затим представници помесних православних Цркава – настојатељи Подворјâ, који делују при Московској Патријаршији, као и већи број свештеномонаха, свештеника и ђакона.
На Литургији су молитвено присуствовали и амбасадори многих православних земаља, попут Републике Грчке, Бугарске, Румуније и Кипра.
На светој Литургији је одговарао патријарашки хор храма Христа Спаситеља у Москви, под руководством И. Б. Толкачева.

Након сугубе јектеније, Његова Светост Патријарх руски Кирило је произнео молитву за мир у Украјини.
У склопу заупокојене јектеније, узнесене су молитве за упокојење душа блаженопочивших руских патријараха: Алексеја I и Алексеја II, као и новопрестављеног архиепископа можајског Григорија, који се упокојио у јутарњим часовима тога дана.
По одслуженој Литургији, обављен је и свечани чин Торжества (Победе) Православља, након чега је Патријарх Кирило одржао пригодну беседу.
Пренос уживо Литургије емитован је на телевизији „Союз“.