Type Here to Get Search Results !

Најава: Спасовдан - слава Богом чуваног града Београда


Са благословом Патријарха српског Иринеја, поводом Спасовдана - славе Вазнесењске цркве, као и славе града Београда, у четвртак 17. маја 2018. биће одржана Спасовданска литија с почетком у 11.30 ч. Тога дана у свим храмовима АЕМ, осим у оним који су посвећени Св. Вазнесењу Господњем (у Жаркову и Болечу), Света Литургија почеће у 8 часова како би свештенство и верни могли благовремено да стигну у порту Вазнесењске цркве на почетак Литије.

Литија ће се формирати у 11 часова испред порте Вазнесењске цркве у ул. адмирала Гепрата и кретаће се следећим улицама:

Милоша Великог (до "Лондона"), краља Милана (Српских владара) до Палате "Албанија"; потом кнез Михаиловом до улице Париске где силази према Саборној цркви; потом од Саборне цркве улицом кнеза Симе Марковића и поп Лукином до Бранковог моста, а затим Бранковом улицом до Зеленог венца где скреће у улицу краљице Наталије (Народног фронта) до Вазнесењске цркве.

Литија ће се зауставити на два места и то: код Теразијске чесме и Саборне цркве где ће се одржати кратко молепствије са читањем Јеванђеља и кропљењем, а у повратку у порти Вазнесењске цркве код Крсног знамења одржаће се кратак помен страдалим у бомбардовању Београда 1941. као и свим невино срадалим за време НАТО агресије.

Спасовданску Литију организују: Архиепископија београдско-карловачка са братством и Управа храма Св. Вазнесења Господњег, Скупштина града Београда као и припадници Војске Србије и МУП-а Србије. Стога без одобрења организатора Литије не може нико у Литији да носи неке своје заставе (барјаке), транспаренте, разне паное са страначким или политичким порукама.

На челу Литије, као и прошле године, улицама престоног града пронеће се кивт са честицом моштију Светог Деспота Стефана Лазаревића.