Type Here to Get Search Results !

Епископ новосадски и бачки др Иринеј присуствовао отварању изложбе "Мајска скупштина"


Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј присуствовао је у недељу, 13. маја 2018. године, у Галерији Матице српске, отварању изложбе Мајска скупштина – 170 година касније.




Изложбу, чију oкосницу чини слика Павла Симића Српска народна скупштина 1. маја 1848. године, отворио је председник Покрајинске владе г. Игор Мировић, који је нагласио да је обележавање 170. годишњице Мајске скупштине веома важан догаћај, јер подсећа на, како је рекао, једно велико време и велике људе који су одредили пут целог нашег народа.

Српска Војводина која је на Мајској скупштини формирана постала је заветна идеја свих Срба у Хабзбуршкој монархији. Историјска искушења кроз која је та идеја пролазила била су огромна, али упркос њима, 70 година касније, на Великој народној скупштини у Новом Саду, та идеја је постала стварност присаједињењем војвођанских области Краљевини Србији, изјавио је г. Мировић.


Према оцени председника Покрајинске владе, драгоцено, визуелно сведочанство те велике идеје је слика Павла Симића, која представља сведочанство рађања једне велике идеје и групни портрет не само њених најистакнутијих родоначелника, патријарха Јосифа Рајачића, епископа Никанора Грујића, Ђорђа Стратимировића, него и низа оних који ће ту идеју носити, чувати и сачувати.

На отварању изложбе присутнима се обратио и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, истакавши да је слика Српска народна скупштина 1. маја 1848. године символ трајања и дуге борбе једног народа за слободу, те да приказује пад и успон једног народа.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, захвалила је Покрајинској влади на сарадњи приликом реализације ове изложбе.

Изложба ће бити отворена од 14. маја за публику и трајаће до 1. септембра. Детаљније о овој изложби можете послушати ОВДЕ