Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион служио у Подгорцу поводом великог јубилеја


Празник Силаска Светога Духа на Апостоле свечано је прослављен у подгорачкој цркви која је посвећена овом празнику. Црква је изграђена и освећена 1838.године, те је поводом сто осамдестогодишњег јубилеја служена Света архијерејска Литургија. Служио је Eпископ тимочки г. Иларион уз саслужење протојереја Зорана Јовића, пароха неготинског, протојереја Дејана Миливојевића, пароха бољевачког, протојереја Перице Божуновића, пароха књажевачког и старешине цркве подгорачке протонамесника Милорада Филиповића.




Храм је био испуњен децом, верним народом Подгорца и околине, као и представницима школе, локалне и општинске самоуправе, дома здравља из Бољевца… Причестило се на десетине деце и верника. Владика је одликовао надлежног свештеника јереја Милорада Филиповића, звањем протонамесника.


На крају литургијског сабрања Преосвећени владика је одржао пригодну беседу, честитавши јубилеј и  напоменувши периоде ратова и неприлика на које је овај храм наилазио и поучио верни народ да упркос свему што нас сналази у свакодневном животу, бриге, туге, умор… морамо најпре имати потребу за Светом Литургијом, извором свих добара.


Након беседе, служено је вечерње са коленопреклоним молитвама, приликом чега је верни народ уз молитву плео венчиће од траве, поневши их ради благослова у своје домове, по традицији која прати овај празник. Пререзан је славски колач са овогодишњим колачарем и домаћином протонамесником Милорадом Филиповићем, а домаћин за наредну годину је председник Црквене општине подгорачке г. Славиша Илијонић.


Поводом празника и јубилеја припремљена је свечана трпеза, постављена испод велелепног, новосаграђеног трема, који је изграђен за ову намену по благослову Епископа Илариона а донацијом Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Р. Србије и Општине бољевачке. Прилогом верника урађен је део бетонске ограде око црквене порте.