Type Here to Get Search Results !

На Духовски уторак Патријарх српски Иринеј богослужио у храму Свете Тројице на Врачару


На Духовски уторак, 29. маја 2018. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј началствовао је светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Београду.
Предстојатељу Српске Цркве саслуживали су јереји парох цркве Свете Тројице Борјан Антић, Вукашин Теофиловић из Лештана и Бранислав Борота из Аранђеловца, као и и ђакон Бранислав Јоцић. Торжество је својим присуством увеличао и Његово Високопреосвештенство Митрополит митиленски г. Јаков.




У поучном слову Свјатјејши Патријарх г. Иринеј је подсетио на улогу Духа Светога у историји ширења Јеванђеља и животу Цркве, као и у животу свакога члана Цркве који на крштењу прима Духа Светога и Њиме живи и дела у овоме свету.

Након литургијског сабрања протојереј-ставрофор Милан Топић, старешина цркве, упознао је Његову Светост са плановима и припремама за предстојеће радове на подизању нове цркве Свете Тројице.


Данашње литургијско славље наставак је саборног торжества које је на сâм празник Педесетнице сабрало многобројне парохијане и верне из читавог Београда, донаторе, приложнике, раднике и све оне који су на било који начин учествовали у изградњи Парохијског дома при цркви Свете Тројице. Тада су радосна лица свих верних исказивала трепет који је извирао из осећања да су сви активни чланови живе и делајуће парохијске заједнице сабране Духом Светим, предвођене душебрижним свештенством цркве Свете Тројице.