Type Here to Get Search Results !

Нови број Православља - новина Српске Патријаршије


Насловну страницу новог броја Православља (број 1229 од 1. јуна 2018. године) краси фотографија са прославе Духовског понедељка - Тројичних свечаности у Ваљеву, односно са славе града и преноса моштију Светог Нектарија Егинског. По обичају, после свете Литургије у Саборном храму Васкрсења Христовог 28. маја 2018. године уприличена је свечана литија, која се упутила ка храму Светог Нектарија Егинског. Део моштију Светог Нектарија свечаним литијским кораком пренет је у храм који му је посвећен на ушћу реке Градац у Колубару…

У овом броју Православља пажњу читалаца усмеравамо на текст Марине Марић о манастиру Јасеновац – светињи под окриљем Мученика јасеновачких, као и на текст Данка Страхинића о недавно одржаној међународној конференцији посвећеној православљу и фундаментализму. Проф. др Ксенија Кончаревић за овај број Православља пише о Kирилометодијевском завету данас - у конктексту неговања језичког наслеђа, а монах Игнатије Марковић и Биљана Цинцар Костић прилажу текстове о знаменитом Митрополиту београдском Михаилу (1826-1898) и њему посвећеној изложби у Музеју Српске Православне Цркве. Као и до сада, о различитим црквеним и културним дешавањима и јубилејима читаоце информишемо кроз краће натписе у припадајућим рубрикама. Исто важи и за вести из живота наше Цркве. У овом броју доносимо и разговор са Вељком Ђурићем Мишином, истраживачем новије (страдалне) историје Српске Православне Цркве.

Православље - новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, у јануару и августу излази двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије (ул. Краља Петра 5), или на текући рачун - о начину претплате можете се информисати путем телефона: редакција: +381 11 30–25–116, претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.


Рубрика