Type Here to Get Search Results !

Отац Евсевије из Атине: Помолимо се за све пострадале


Стање у областима близу грчке престонице Атине је катастрофално иако су пожари локализовани, скоро угашени. Велики број људи је настрадао и има огроман број несталих. Коначног податка о броју несталих нема, али се процјењује да је 100 особа нестало и 70 повријеђених који су хоспитализовани у атинским болницама од којих се један број налази на интезивној њези. Материјална штета је огромна – казао је за Радио Светигору архимандрит Евсевије Меанџија из Атине гдје је стравични пожар опустошио њену приобалну област и однио 85 живота, међу којима има и дјеце.



–  Ту људски ум не може ништа да каже, осим да се помоли Господу да прими невине душице у рајска насеља. Грчка држава је донијела низ мјера за помоћ свим жртвама које су сврстане у три категорије. Прва мјера је хитна помоћ угроженима од пожара тако што ће се свакој породици за почетак дати по 5.000 евра а породицама са више дјеце 6000 евра, као и одређене пореске олакшице. Друга мјера је помоћ породицама жртава. Пошто је огроман број кућа, објеката срушен надлежно Министарство за изградњу и инфраструкутру процјенило је да од 2.500 оштећених 1218 објеката није за употребу. Тако да је следећа мјера Владе Грчке оспособљавање свих стамбених објеката – рекао је архимандрит Евсевије.

Истиче да грчки народ осјећа благодарност због подршке и апела за помоћ који је упутио Патријарх српски Иринеј а који су пренијели најзначајнији грчки, световни и црквени медији. Наглашава да је Апел за помоћ грчком народу још један показатељ ко су у муци заиста истинска браћа и пријатељи.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј упутио је јуче Његовом Блаженству Архиепископу атинском г. Јерониму телеграм саучешћа и подршке у којем истиче да ће СПЦ помоћи онолико колико буде могла. Претходно је Патријарх позвао све људе, прије свега молитвом а након тога у границама својих могућности и материјално, да помогну наш грчки, братски народ.

Архимандрит подсјећа да међу настрадалима нема грађана Србије, БиХ и Црне Горе. Упућујући молитве Господу за страдалне, отац Евсевије је позвао све на молитву да онима који су страдали у пожару Господ подари Царство Небеско а породицама које су страдале и њиховим ближњима, снаге као и читавом грчком народу да превазиђу ово огромно искушење.

– Помолимо се једни за друге и тако кроз молитву да градимо једно љепше данас и сјутра – казао је на крају овог разговора архимандрит Евсевије Меанџија из Атине.


Оливера Балабан