Type Here to Get Search Results !

ЦЕПИС: Нови алгоритми на платформи ИнфоМреже



ЦЕПИС-ова интернет платформа за размену вести Српске Православне Цркве - ИнфоМрежа до краја године (2018.) добија нове алгоритме за прикупљање и обраду садржаја. Циљ промена система јесте боље прилагођавање потребама редакција медијских служби СПЦ-а и "приближавање" корисницима - члановима редакција. Комплетан сервис је осмишљен да буде у служби свима који се баве информативним сервисом СПЦ-а.

За годину дана рада овог сервиса прикупљен је значајан број статистичких информација о раду редакција и њиховим потребама као и о садржају објава (преко 14.000 објава се тренутно налази у систему ИнфоМреже).
Најављене промене су усмерене првенствено на начин прикупљања информација и на хијерархијско складиштење по важности. Тиме ће се установити правилнији поредак, а решити и проблем извора - "прве објаве". Предност ће задржати активније редакције, а посебни алгоритми се баве оцењивањем учесталости и међусобним поретком.
Систем се проширује на две базе. Примарна је задужена за евиденције објава хијерархијски "боље постављених" редакција, док је секундарна база намењена проширењу извора са преко стотину адреса "локалног карактера" (парохије, манастири...). Такође, посебну групу објава ће чинити база патријаршија помесних цркава и њихових локалних информативних портала.
Посебна новина на нивоу корисничког сервиса је унапређен имејл извештај који ће "на први поглед" давати јасније информације о битним вестима и кориснички портал намењен редакцијама СПЦ-а.

У току је циклус састанака са члановима редакција и сарадницима ЦЕПИС-а на којима се разматра увођење нецрквених медија у систем ИнфоМреже који ће радити по принципу кључних речи и других потребних параметара потребних за оцењивање важности и начин класификовања ове групе објава.

Статистички посматрано, најактивније редакције су: Светигора (16.53%), Словољубве (14.69%), СПЦ (10.22%), Беседа (6.58%), Митрополија црногорско-приморска (6.44%). Осталих 37 редакција појединачно постављају испод 2.5% односа.


Извор: ЦЕПИС