Type Here to Get Search Results !

Прослава Савиндана у Атини


Дан Светог Саве Српског и јубилеј 800 година самосталности Српске Православне Цркве у Атини је прослављен достојно и величанствено.


На молбу Амбасаде Републике Србије у Атини, са благословом Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Јеладе г. Јеронима и Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у храму Светог оца Спиридона Тримитунтског Чудотворца на Панкратију 25. јануара 2019. године уприличено је вечерње богослужење, а наредног дана јутрење и света Литургија на српском језику.

Богослужбено обележавање празника већ традиционално се врши готово две деценије, зарад духовног окрепљења православних верника српског говорног подручја уз свесрдну помоћ Архиепископије атинске. На крају Литургије освећено је кољиво и преломљен славски колач у част Светог Саве. Вечерњу су служили мр Саша Станојевић и др Амвросије Весић. Литургију је служио јеромонах др Амвросије Весић, парох при храму Светог Спиридона на Панкратију, уз саслуживање архимандрита Евсевија Меанџије и протосинђела Василија Гавриловића.

Богослужење су појањем украсили игуманија манастира Светог Николе у Грабовцу мати Ирина Ђорђић, др Гордана Благојевић из Етнографског института САНУ, српски клирици у Атини и студенти Теолошког факултета Националног каподистријског универзитета у Атини.

Литургији су присуствовали амбасадор Босне и Херцеговине проф. др Бранко Докић, министар саветник амбасаде Републике Србије г. Милан Вукосављевић и изасланик Министарства одбране потпуковник Драган Петковић са породицама. На крају Литургије, јеромонах др Амвросије Весић, у својству изасланика Његове Светости, пренео је патријарашке поздраве и архипастирски благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја окупљеном верном народу, честитајући празник Светог Саве и јубилеј 800 година самосталности Српске Православне Цркве.

Истог дана, 26. јануара 2019. године у 19 часова, у организацији Српске допунске школе и Амбасаде Републике Србије одржан је пригодни програм у изузетно репрезентативном простору Културног центра Атинске архиепископије, који је благовремено уступљен са благословом Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Јеладе г. Јеронима. У програму су учествовали ученици Прве српске допунске школе, студенти који изучавају српски језик на Философском факултету у Атини као и српски уметници из Атине у организацији учитељице допунске школе гђе Биљане Турањанин Николопулос.


јеромонах др Амвросије (Весић)