Type Here to Get Search Results !

Литија са моштима Превлачких мученика прошла кроз Тиват


Традиционални духовни сабор „У светлости Христовог васкрсења – Бокељи Светом Сави и Превлачким мученицима“ посвећен спаљивању моштију Светог Саве на Врачару и обретењу моштију Превлачких мученика, окупио је 10. маја 2019. године на стотине верника из читаве Боке Которске.


Духовно сабрање православних Бокеља почело је светом архијерејском Литургијом на Михољској Превлаци коју је служио Епископ диклијски г. Методије. Верници су у послеподневним часовима дочекали мошти Превлачких мученика које су превезене бродом из превлачког светилишта до обале Пине. Уследила је литија улицама града, молебан на раскрници испред зграде општине, као и вечерње богослужење у цркви Светог Саве коју је служио владика Методије.

Испред парохијског дома тиватског храма одржан је 19. сабор православних хорова Боке на коме су саборно наступили хорови „Свети Василије Острошки“ из Кумбора, „Рождество“ из Бијеле, „Евстатије Превлачки“ из Будве, „Свети Сава“ из Херцег Новог, Дечји хор „Свети превлачки мученици“ из Тивта. Они су саборно певали композиције духовног и световног репеортоара. Сабор организују Митрополија црногорско-приморска, Српска православна црквена општина тиватска, Братство православне омладине Црне Горе и Манастир Светог архангела Михаила – Михољска Превлака.