Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Ватопедски јубилеј


У недељу Мироносица манастир Ватопед је прославио 29 година од поновног успостављања општежића. Силом прилика светогорски манастири су под отоманском окупацијом прешли на идиоритмију (особеножиће). Период идиоритмије је званично окончан на Светој Гори тек крајем осамдесетих и почетком деведесетих година двадесетог века.


Манастир Ватопед је као и Хиландар прешао тј. обновио општежитељни поредка 1990. године. На недељу Мироносица 1990. устоличен је први игуман обновљеног Ватопеда, архимандрит Јефрем.

Једна од одлика идиоритмије је и то што манастир у таквом устројству нема игумана већ само двојицу намесника (епистропа). У идиоритмији саборни старац јеромонах је имао право на титулу проигумана, те отуда и у Хиландару титуле које су носили старац Никанор - проигуман Никанор, старац Мојсије проигуман, и други Мојсије такође, Хризостом проигуман и др. Погрешно је тумачено да титула проигумана има везе са игуманством Тројеручице.

У Хиландару први игуман обновљеног манастира био је архимандрит Пајсије, други игуман је био старац Мојсије, а данашњи отац Методије је трећи игуман од обнове општежића.