Type Here to Get Search Results !

Посјета Митрополита др Амфилохија Атини и Пиреји


Његово високопреосвештенство Митрополит пирејски г. Серафим  дочекао је у недјељу, 20. октобра 2019. године, у Саборном храму Свете Тројице у Пиреју, Његово високопреосвештенство Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, који је позван да говори на трибини у оквиру програма које организује «Енориа ен Драси» Благовјештенског храма у Пиреју.


Обраћајући се свом сабрату и саслужитељу Митрополиту црногорско-приморском, Високопреосвећени Митрополит Серафим је казао:

”Поздрављамо Вас испред вјерног народа и клирика наше Митрополије са много поштовња и љубави, јер нам доносите благослов Цркве светосавске и Његове светости Патријарха српског г. Иринеја.

Као духовно чедо преподобног и богоносног, васељенског оца и учитеља оца Јустина (Поповића) мученика и исповједника за истину, и једног од највећих богослова ХХ вијека, онога који је својим богонадахнутим дјелима разобличио свејерес сигретистичког екуменизма, окрепљујете нас и  и надахњујете.

Наше данашње саслуживање је и наша скромна подршка  Вашој борбе против расколничке, псеудоцркве у Црној Гори, коју настоје  да наметну познате мрачне силе, које сплеткаре у пријатељској Црној Гори, желећи да је претворе у  протекторат, одвајајући (одсијецајући) је од  свог духовног предања и заједнице са Мајком Црквом Српском.

Одбацујуемо лажну цркву  у Црној Гори, која заједничари са скоро основаном, неважећој по Свештеним канонима, религиозном заједницом у Украјини,  и на тај начин подржавамо истрајност у Вашој праведној борби.

Ваше данашње архијерејско служење у Катедралном  храму у Пиреју, доноси нам  благослов Новомученика српског рода, 880.000 мученика, који су заклани од фашистичке хорде римокатоличких усташа и  подсјећају нас на трагедију одвајености од Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве Христове, која чини човјека  демонском јазбином и непоправљивим.

Потврда томе  је и скорашња беатификација  немилосрдног злочинца и духовног вође  фашиста усташа, Загребачког кардинала Алојзија Степинца, осуђеног  за злоче против човјечности.“

Током Свете литургије, прочитан је Диптих , тј. помињање поглавара Помјесних Цркава, у складу са  Свештеним канонима.

Предходни дан, у суботу 20. октобра, Његово високопреосвештенство Митрополит др Амфилохије говорио је на симпосиону на тему : «Црквено јединство и канонске јурисдикције». Симпосион је одржан у предивном културном центру Архиепископије атинске, а  у организацији  удружења теолога « Метексис». Предходни симпосион је био на тему генетике и личности на којем је учествовао умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. др Атанасије Јефтић.

У недељу, 21. октобра, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је био учесник отвореног разговора са познатим грчким философом  професором др Христом Јанарасом на теме које су актуелне за Цркву и савремено друштво.