Type Here to Get Search Results !

Епархија бачка: Могућност праћења директног преноса богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду


У току ванредног стања – које је Влада Републике Србије прогласила 15. марта 2020. године, због епидемије коронавируса – затворене су школе, вртићи и факултети, скраћено је радно време продавница, обустављен је јавни градски превоз, а од 22. марта на снази је забрана кретања од 17 часова до 5 ујутру.


Епархија бачка Српске Православне Цркве позвала је вернике да – у циљу спречавања ширења короновирусне заразе – у потпуности поштују мере које је донела Влада наше земље, укључујући и долазак у храмове на света богослужења.

Једна од новоуведених мера Владе Србије јесте да у затвореном простору не може боравити више од пет особа. Богослужења ће се, до даљег, одвијати редовно, по устаљеном поретку и типику, али уз минимално присуство верног народа унутар храмова. По могућностима парохијских цркава, верници могу приступати светом Причешћу у порти храма, у редовима, са обавезним размаком од бар једног метра између самих верника. Верни неће остати ускраћени за молитвено заступништво: епископи и свештеници ће се молити Живом Богу да Он, по Свом изобилном милосрђу, подари што скорије избављење од искушења и исцељење и утеху свима људима!

Почев од 22. марта, и убудуће, померена су вечерња богослужења у свим храмовима у Новом Саду, односно од понедељка до петка, као и недељом, вечерња богослужења почињу у 16 часова.

Верни народ има могућност да слуша директан пренос богослужењâ из Саборног храма у Новом Саду путем програма радио-станицâ Епархије бачке (Беседа, Славословље, Тавор и Благовесник), као и путем стриминга на интернет порталу Информативне службе Епархије бачке.

Најављујемо да ће у недељу, 29. марта 2020. године, директан пренос свете Литургије из Саборног храма у Новом Саду бити емитован и на програму Радио-телевизије Војводине (Литургија ће бити служена са почетком у 9 часова).