Type Here to Get Search Results !

Мошти Свете Филотеје Арђешке ношене у литији први пут после 73 године


Поштујући столетну православну традицију молитвених литија у време патњи и невоља, мошти свете Филотеје из манастира Арђеша, познате као „заштитница Румуније“,  ношене су у литији  широм округа Арђеш у среду, 22. априла 2020, уз молитве за окончање пандемије вируса корона.


Њене чудотворне мошти чувају се у архиепископској  саборној цркви у Арђешу на југу централне Румуније. Последњи пут су ношене у литији током суше 1947. године, пре 73 године.

 „Камион који је превозио мошти, возио је поред централне цркве и болнице у општинама и градовима да би се молило за Господњу помоћ  како би округ Арђеш и Румунија били избављени  од вируса корона“, ​​рекли су службеници Архиепископије у Аргеђу.

Пре него што је литија почела, архиепископ  арђешки Калиник прочитао је посебну молитву за окончање пандемије и молитву светој мученици Филотеји. Архијереј  је посебно истакао да света Филотеја увек услишава молитве верника.

Епархијске архиве показују да су се мошти велике светитељке често ношене у литији широм округа и јужне Румуније, у време суше, глади и заразних болести, извештавају из ове архиепископије. Архиве такође бележе захвалност многих верника који су задобили  исцељење и олакшање кад год су били у невољи.