Type Here to Get Search Results !

Радио Беседа: Светотајинско богословље - Монаштво - пети део (осамдесет осма емисија)


У оквиру осамдесет и осмог издања емисије Светотајинско богословље наставили смо разговор на тему свете Тајне монаштва.



Пети део разговора о монаштву усмерили смо на казивање о великим подвижницима и Оцима Цркве који су себе уградили у вечност оставивши велики и неизбрисив траг у освештаној историји Цркве.

Монаштво је, нарочито у Египту, цветало у два значајна монашка центра; један је био у Нитријској пустињи, поред десне обале Нила, којег је основао авва Амон, и други у Скитској пустињи, јужно од Нитрије, којег је основао свети Макарије Египатски. Сви ови монаси и знаменити подвижници су били анахорети, који су следили монашки идеал светог Антонија. Боравили су у самоћи, окупљајући се само суботом и недељом, на заједничким богослужењима. Исто као што је свети Антоније Велики основао анахоретско монаштво, свети Пахомије Велики Египатски је основао „киновијско” монаштво.

У закључку емисије говорили смо о великом прегалаштву светог и богоносног Василија Великог у погледу монаштва. Међу многим аскетским делима светог Василија, два су нарочито значајна за установљавање монаштва: „Велики типик” и „Мали типик”.

Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић




Све емисије Светотајинско богословље можете пронаћи ОВДЕ