Type Here to Get Search Results !

Прослављајмо Новомученике – осликајмо храм у Млаки


Посљедујући завјетима Светог владике Николаја Велимировића, испуњавају се времена да се у радости Васкрсења Христовог поносимо нашим светим мученицима који су просијали у ужасима система логора Јасеновац. 


Ово мјесто страдања се жртвом новомученика, трудом клира и вјерног народа Епархије пакрачко-славонске и нашим заједничким прослављањем њиховог спомена, претвара у простор најдубљег српског свједочења мира Велике суботе, из којег трепери Васкрсење и Христова побједа.

Прилику да себе уградимо у овај свеопшти подвиг нашег преображења овог пута имамо кроз могућност учествовања у осликавању храма Светог пророка Илије у славонском селу Млака. У овом храму, подигнутом 1782. године, као и око њега, током Другог свјетског рата биле су заточене жене и дјеца са Козаре, заробљене приликом офанзиве 1942. године. Млака је, заправо, била један од подлогора Јасеновца, одакле је Диана Будисављевић са сарадницима спасавала српску дјецу.

Храм девастиран у рату деведесетих година, обновљен је залагањем Епископа пакрачко-славонског Јована, а 22. априла 2018. године освештао га је Његова светост Патријарх српски Иринеј са више архијереја СПЦ. Фрескописање обновљеног храма започето је управо фрескама Рахиље која оплакује своју дјецу и Акције Диана Будисављевић.

Вријеме је да заједно наставимо ово дјело, прославимо Новомученике и одужимо се онима који су спасавали жртве. Придружимо се, уградимо себе у храм Божији!

Своје прилоге можете уплатити на банковни рачун Манастира Јасеновац:

У Хрватској: IBAN: HR22 2340 0091 1107 7767 9; SWIFT CODE: PBZGHR2X

У Србији: Поштанска штедионица 200-2723110104033-48


Извор: Саборник