Type Here to Get Search Results !

Годишњи парастос Свештенослужитељима Епархије врањске


У манастиру Светог Прохора Пчињског, сваке године, у прву суботу месеца јула, служи се Света заупокојена Литургија  и у наставку парастос свим упокојеним свештенослужитељима и монасима Православне епархије врањске. Ове године, Света заупокојена Литургија и парастос, служени су у суботу 04. јула 2020. г. 


Свету заупокојену Литургију, а у наставку парастос, служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски Г. Пахомије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске. На сабрању су појале монахиње из манастира Светог Стефана из Горњег Жапског и манастира Светог Пантелејмона из Лепчинца.

Епископ, свештенство, монаштво и верујући народ, већ четрнаесту годину заредом, сабирају се у манастиру Светог Прохора Пчињског, како би се сетили служитеља и послужитеља Олтара Божијег, монаха и монахиња, почевши од блаженопочившег Митрополита скопског Јосифа, Епископа врањских Доментијана и Саве, па све до игумана Пимена и Архимандрита Пајсија Хиландарца, дакле за све оне који жртве Господу приносише за спасење рода људскога, како у виду Светих Тајни, а тако и наслађивањем верних божанском слатком науком и ревновањем за Господа кроз подвиге, молитве, уздахе покајања итд. 

Током бурне српске историје, предели Јужне Србије, много су пострадали, а ни свештенство и монаштво овог краја није остало поштеђено мука и страдања. Само приликом Бугарске окупације ових крајева у Првом светском рату, убијено је око 87 свештеника и свештеномонаха Епархије врањске. Жртве оних који су и у најтеже време сведочили постојање и истину Божију не смемо препустити забораву.

Упокој Господе душе свих преминулих који ти послужише у свештенослужитељском, црквенослужитељском и монашком чину  и настани их у насељима рајским где праведници блаженствују!