Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије: Свети Прокопије је ходао стазом правом ка радости Царства небеског!


На дан светог великомученика Прокопија, окупио се велики број вјерника на светој архијерејској литургији, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Фотије, уз саслужење архијерејског намјесника добојског, протојереја-ставрофора Мирка Николића, јереја Златка Загорца, пароха пољичко-костајничког и протођакона Богдана Стјепановића.


У истинској духовној радости, велики број вјерника приступио је светој тајни причешћа. У току свете литургије Епископ Фотије је надлежног пароха, протонамјесника Бранка Цвјетковића, одликовао чином протојереја. По заамовоној молитви обављено је освећење живописа и темеља светосавског дома.

Владика Фотије у празничној бесједи говорио је о животу светог Прокопија, његовом обраћању у хришћанство и мученичкој смрти.

Честитајући надлежном пароху одликовање, владика је одликовао и друге заслужне епархијским похвалницама: Управу Града Добој, господина Дарка Савића, господина Стојана Симића и госпођу Жељану Симић. За кума фрескописа изабран је градоначелник Добоја, господин Борис Јеринић, кум данашње славе Младен Филиповић проглашен је и кумом темеља светосавског дома.

По обављеном опходу око светог храма, обављен је и обред ломљења славског колача. Кумство за наредну годину преузели су костајничани Душко Паравац и Никола Милићевић.

Празнична атмосфера се потом пренијела у порту храма гдје је захваљујући куму Младену било припремљено послужење, док је за званице био уприличен ручак у сали светосавског дома код цркве у Српској Грапској.

Поздрављајући госте, надлежни парох се захвалио преосвећеном владици на одликовању, те му уручио икону светог Прокопија, дар Горана Пешића, сликара који фрескописао храм у Костајници.

Госте на свечаном ручку, као и појањем на светој литургији одушевили су Србски православни појци из Београда, па се у празничном и веселом расположењу дружење наставило у светосавској сали.