Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије: Будимо пажљиви и одговорни у овим смутним временима!


Данас наша Света Црква прославља Свету великомученицу Марину - Огњену Марију, ону која је одбила лепоте овоземаљског живота, јер се заветовала Господу. Морамо се задивити колика је била вера ове светитељке која је свој живот принела на олтар Господу, коме је посветила своје биће, своју снагу и свој живот, а нарочито када се и у последњем часу овоземаљског живота, пред само погубљење, захваљује Господу за снагу што јој је давао током свих мучења којима је била изложена.


Тим поводом, дана 30.(17.) јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у Цркви Свете великомученице Марине - Огњене Марије у селу Бресница код Врањске Бање. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Зоран Трајковић, јереј Марко Арсић и ђакон Мицко Мицковић.

У току Литургије, организована је свечана Литија око храма.

По завршетку Литије, Епископ Пахомије је осветио славске дарове и пререзао славски колач, које је за ову прилику припремила овогодишња кума славе, госпођа Марина Стајић из Врања.

На крају Литургије, Епископ Пахомије се обратио поучном беседом, говорећи о вери и страдањима Свете Марине, посаветовавши све да брину о себи и ближњима у овим смутним временима. Том приликом је честирао празник и храмовну славу свима присутнима. Притом је благословио кумство славе за наредну годину господину Страхињи Ристићу из Врања.

По завршетку Литургије, организована је трпеза љубави, коју су за ову прилику припремили овогодишња кума славе и братство храма са старешином протојерејем-ставрофором Зораном Трајковићем.