Type Here to Get Search Results !

Одржана заједничка Седница Епархијског управног одбора и Савета Православне епархије врањске

У суботу, на дан када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Јеротеја, Светог Стефана и преподобну Јелисавету (Јелену) Штиљановић 17.(04.) октобра 2020. године, након Свете Архијерејске Литургије и призива Светог Духа, које је произнео Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије, започео је радни део заједничке седнице Епархијског Савета и Епархијског управног одбора Православне епархије врањске.


На почетку седнице, присутне је поздравио и захвалио се на одзиву Епископ врањски г. Пахомије.

Након што је констатовано је да је присутна натполовична већина чланова, утврђен је и прихваћен дневни ред ове седнице.

Извештај о раду Епархијског управног одбора (у даљем тексту ЕУО) за текућу 2020. годину, (01.01. до 30.09.2020.г.) пред чланове Савета и ЕУО-а, изнео је Председник Савета и ЕУО-а.

Епархијски Савет и  ЕУО Епархије врањске разматрали су по питању функционисања Црквених јединица Епархије и поводом новонастале ситуације у којој се нашао читав свет, а поводом пандемијe вируса Ковид-19.

Предмет рада Епархијског Савета и ЕУО-а били су Извештаји  о завршетку радова  на обнови Краљевог конака и Извештај о реализацији  Програма обележавања  950 година  од оснивања и 700 година од велике обнове Манастира Преподобног Прохора Пчињског.

На седници је саслушан извештај надзорног органа  о завршеним радовима на реконструкцији и ревитализацији Краљевог конака, који је извршен у периоду од 2014. до 2020. године, који је после дискусије прихваћен.

Констатован је позитиван  Извештај Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда, о прегледу и провери  завршених радова на Краљевом конаку, као и позитиван Извештај надзорних органа о завршеним радовима на електро-енергетским и машинским инсталацијама.

Епархијски савет је прихватио предлог Организационог одбора да се Централна прослава обележавања јубилеја  Манастира Преподобног Прохора Пчињског одложи за 2021. годину. Такође је прихваћен предлог Програмског савета о обележавању 700 годишњице  од упокојења Светог краља Милутина, другог ктитора Манастира Преп. Прохора Пчињског.

Члановима Епархијског савета и ЕУО-а донели су одлуку за додељивање ордења Православне епархије врањске Преподобног Прохора Пчињског, Преподобног Јустина Врањског и Ћелијског и Светих Сурдуличких мученика, који су устројени од стране Православне епархије врањске и одобрени од Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Након завршетка Седнице, чланови Епархијског савета и ЕУО-а су погледали филм о Манастиру Преподобног Прохора Пчињског, који је урађен од стране Филмских новости и посетили су испосницу Преподобног Прохора Пчињског –цркву-брвнару посвећену Светом Сисоју Великом.

На овој Седници, чланови Епархијског савета и ЕУО-а Епархије врањске, у потпуности су размотрили сва питања, активности и мере везане за живот и рад Српске Православне Цркве на подручју Православне епархије врањске у току 2020. године и разматрали планове за следећу 2021. годину.


Извор: Епархија врањска