Type Here to Get Search Results !

Прота Мирчета Шљиванчанин: Отворити дијалог о могућностима увођења веронауке у школски систем!

„Надамо се да ће нова власт у Црној Гори отворити дијалог о могућностима и начину увођења верске наставе или боље речено – обнове наставе веронауке у државним школама Црне Горе“, рекао је за Радио „Слово љубве“ протојереј Мирчета Шљиванчанин, координатор Катихетског одбора Митрополије црногорско-приморске.


„У Црној Гори и осталим земљама где наш народ живи, верска настава је била у школама до 1946, односно 1951. године, када је укинута. Црна Гора је једна од ретких држава где веронаука није враћена у државне школе. Међутим, Црква има своју одговорност према васпитању најмлађих. Имамо при нашим парохијама, при нашим храмовима и манастирима, веома добро организовану школу веронауке. Часови се обично одржавају викендом. Наши вероучитељи заиста предано раде и то на око 45 места у Митрополији црногорско-приморској, у парохијским школама веронауке. Ове школске 2020/2021. године настава веронауке је управо почела“, рекао је о. Мирчета Шљиванчанин. Подсећамо, због епидемиолошке ситуације, на предлог Националног координационог тела почетак школске године у Црној Гори је одложен за 1. октобар.

„Сваке године увећава се број школа веронауке при парохијама, као и број ученика који похађају часове. Иако је настава веронауке у Митрополији црногорско-приморској веома развијена, Црква никада неће престати да тражи да се верска настава уведе и у државне школе“, истакао је о. Мирчета Шљиванчанин.


Извор: Митрополија црногорско-приморска