Type Here to Get Search Results !

Епископ милешевски Атанасије: Божићни поздрав народу пљеваљског краја


У сусрет празнику Рођења Богомладенца Христа, желим посебну поруку да пошаљем вама, мојим драгим Пљевљацима, вашим свештеницима и монасима – милим и вјерним чедима Милешевске епархије. Као ваш духовни пастир и заступник пред Господом, молим Светитеља Саву који је корачао кроз ваше крајеве и благословио ваше претке и цијели пљеваљски простор, да утврди сваки ваш корак и свако ваше добро дјело које чините на ползу Српства и наше Отаџбине.


Драга моја духовна чеда,

Вољом овоземаљских моћника оличених у обезбоженом бившем црногорском режиму, древни манастири и цркве одједном су се нашли на таласу безакоња и самовоље. На зов своје Мајке Цркве, ваздашње заштитнице и утјешитељке у сваком злу, ви сте се сви заједно, попут никад умрлих косовских јунака, сложно и истрајно одазвали овом светом позиву за одбрану светиња. Запостављајући своја породична огњишта, устали сте храбро у одбрану својих духовних огњишта. Света Тројица, Довоља, Дубочица и Аранђелово у Тари у вама добише истинске Христове витезе – заштитнике који не дозволише да се рука нечастивих безбожника такне њихових светих Двери и оскрнави свете олтаре.

Тукли су вас, хапсили, кажњавали, прогањали и угњетавали, али ваша воља, испуњена Божанском благодаћу, није се дала поколебати ни зауставити. И по леду, и по снијегу, и по сунцу и киши, ви стајасте храбро на бранику своје Цркве.

Успјели сте! Одбранили сте светиње својих предака, али и оне храмове које сте сами својим трудом и љубављу зидали. Остависте својим потомцима свети завјет одбране светиња. Остависте им нетакнуте храмове да у њима прослављају име васкрслог Господа и грију се на неугашеном огњишту златне Слободе.

Драга моја од Господа повјерена ми чеда,

Част ми је што сам све вријеме као ваш епископ стајао пред вама и предводио вас у божанственим литијама које су донијеле слободу пљеваљском крају и цијелој Црној Гори.

Посебну благодарност желим да изразим пљеваљским просветним радницима, љекарима, радницима локалних предузећа, новинарима, инжењерима и свима осталим који се и својим потписима између пропадљивих овоземаљских сласти и страсти и Царства Небеског – опредијелисте за вјечно и непролазно Царство Небеско и тако себе за живота златним словима уписасте у свијетлу историју српског народа.

Драга моја духовна дјецо,

Позивам вас да празник Христовог Рођења прославимо у благодарности Господу што нам је дао снаге да истрајемо у неравноправној борби против сила таме и зла. Нека Христово Рођење у ваше домове унесе духовну радост, благостање и сваки напредак. Нека се ваши домови напуне тврдом и правом вјером и личним поносом што сте чеда једне Српске Православне Цркве, да се још више сложите, обожите и умножите. Шаљући вам свој архијерејски благослов, радујем се и скором сусрету са вама на Божанској литургији када ћемо заједно прослављати Господа и силу Његову, и спреман сам да заједно наставимо обнављати бројне темеље немањићких манастира који су у рушевинама и који нас зову да их подигнимо из вјековног корова и у њих уселимо молитву и на њихове звонике вратимо звона која ће јавити Небесима да васкрсава српски народ у пљеваљском крају.


МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАШ МОЛИТВЕНИК ПРЕД КРОТКИМ БОГОМЛАДЕНЦОМ ГОСПОДОМ НАШИМ ИСУСОМ ХРИСТОМ,

ЕПИСКОП МИЛЕШЕВСКИ АТАНАСИЈЕ


Извор: Епархија милешевска