Type Here to Get Search Results !

Митрополит дабробосански Хризостом у Божићној поруци: Нека Живот и Радост живота побједе све бједе и невоље!


Ево нас у самом предпразниству нашег великог и најрадоснијег празника Божића, празника рођења Господа нашег Исуса Христа, празника који све и свакога потсјећа на оно што се десило прије двије хиљаде година у Јудеји, односно у Витлејему. Срдачно, из срца и душе, свима и свакоме честитамо празник Рођења Господа нашег Исуса Христа најрадоснијим поздравом:

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Иако се, драга браћо и сестре и драги гледаоци и слушаоци,  налазимо у тешким условима и неприликама пандемије ковида-19,  те туге и жалости  због свега што нас је снашло у 2020. години, по снази вјере и наде коју нам Бог даје изналазимо слободе и храбрости да Вас све охрабримо и позовемо да не клонемо духом.

Жив је Бог наш, жива је душа наша!

Не клонимо Духом.

Нека Живот и Радост живота побједе све  бједе и невоље!

Нова Радост живота и живљења увијек су пред нама.  И онда када су нам тијела слаба, нека нам срца буду чила и јака. Нека Дух вјере и наде у крајњу побједу Добра буде у нама.  Не прихватајмо окове страха на себе. Одбацимо то и будимо слободни! У то име желим Вам срећан Божић и срећну нову 2021. годину!

Божић је, драга браћо и сестре и драга дјецо духовна, празникрађања   Новог Живота, једино новог под сунцем небеским.Тај Нови Живот је сам Исус Христос! И прије и послије Христовог рођења у Витлејему Јудејском, рађали су се и рађају се дјеца, али је само Рођење Господа Исуса Хиста у Витлејему Јудејском прије  више од 2000 година посебно и јединстевно по томе што је рођен Богомладенац, односно оваплоћени Син Божији.

Његово рођење је постало граничником времена - прије и послије Христа, Старог и Новог завјета, старе и нове временске ере.

Тајна његовог рођења је у Њему самом и у ономе што Он својим рођењем доноси. Он је Спаситељ свијета. Он је Емануил, а што у преводу значи  с нама је Бог.

Бог се до те мјере унизи и  постаде човјек, да би човјека створеног по слици и прилици Логоса, Сина Божијег, Другог лица Пресвте Тројице узвисио и вратио у његову првобитну славу.

Ако ово разумијемо  онда ћемо разумјети величину и значај овог великог празника, његове посебности и радости.  Онда се радујемо и веселимо јер је међу нама сам Бог - Спаситељ и Искупитељ свијета.

Богочовјек Исус Христосроди се од Пресвете Дјеве Марије у Витлејему Јудејском. Још је старозавјетни пророк видио ово чудо и узвикну ''гле, дјевојка ће зачети и родиће сина'' (Ис. 7, 14)  И, уистину испуни се и дође вријеме те се испуни пророштво. Она, коју Бог даде као благослов и утјеху њеним родитељима Јоакиму и Ани  би изабрана да управо она буде та ДЈЕВОЈКА која ће зачети и која ће родити сина.

Свети апостол и јеванђелист Лука нам до у детаље описује догађаје који су се збили у Витлејему када у њега стиже Јосиф са Маријом,и када се испуни други дио пророшта и роди се СИН.Анђео Господње то јавља пастирима који су чували своја стада у околини Витлејема и каже им: ''не бојте се!....Јављам Вам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ''! То је, браћо и сестре, суштина Божића - да нам се роди Спаситељ и да је он Дијете Исус Христос у пећини витлејемској, повијен и положен у јасле.

И ја Вама, браћо и сестре и драга дјецо духовна, поручујем: не бојте се! Устаните и будите спремни да примите Богомладенца Христа. Да га примите у срца ваша, у животе ваше и да Он буде СРЦЕ нашег срца, ЖИВОТ нашег живота. Рађа нам се Спаситељ свих, али не више у пећини и у Витлејему, већ у срцима нашим. Зато, припремите срца ваша и душе ваше да примите у них Онога Који долази, Онога који ЈЕСТЕ, Онога Који спасава.

А, данас, више него икада, потребан нам је Избавитељ од свих ових зала и невоља и замки у које упадосмо. Гле, двадесети и овај 21. вијек у ком јесмо  су вјекови великих наука и технологија. Гледали смо човјека на мјесецу и у Свемиру и надали се да је човјечанство кроз научна достигнућа дошло да свих знања и открића. И гле, одједанпут свијет велике науке и технологије занијеми пред једним невидљивим вирусом и обавјести нас да нема лијека за  ново-стари вирус. И деси се трагедија неслућених и невиђених размјера, трагедија која је превазишла све претходне у историји. Данас можемо да кажемо: колико су одговорни они који су осмислили корона-вирус и пустили га у наш животни простор, још су више одговорни они који су оволико времена задржавали вакцину. И гле, послије толико мука и патњи, после толико смрти и безнађа сада слушамо и читамо како стижу вакцине са свих страна. Дакле, човјечанство је пало на питању човјечности и хуманизма. Позивамо научнике да кажу и посвједоче сву истину о корона-вирусу и о свему што се десило свијету и човјечанству. Нека се Истином оправдају.

Браћо и сестре,

Нашавши се у овим и оваквим невољама позивамо вас да  управо осјетивши велику љубав божију према нама рођењем и унижењем Сина Божијег и Ми покажемо своју љубав према ближњима и даљњима, према свима и свакоме.

Видимо свуда око нас људе којима је потребно помоћи. Помозимо колико мажемо и не одбацимо никога.

Исто тако апелујемо на органе власти - локалне, кантоналне и ентитеске да се окрену ка својим грађанима, да их виде и системски их помогну како је то организовано и урађено у социјално уређеним друштвима. Не требамо ништа ново да измишљамо већ  системски уредимо наше  друштво и учинимо наше народе поносним и достојанственим, а грађене срећним и задовољним. Ово је наш апел и молба и да се помогне жртвамаземљотреса, поплава и клизишта - људима и заједницима које пролазе кроз велика искушења и страдања.

Нека нам буде срећан и благословен Божић, срећна и благословена Нова 2021. година уз радосни  поздрав:

ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Извор: Митрополија дабробосанска