Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Предраг Шћепановић: Христос нам је својим рођењем даровао живот вјечни


На Бадње јутро, 6. јануара 2021. године, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света литургија којом је началствовао протојереј Предраг Шћепановић а саслуживали су му: протојереји – ставрофори Драган Митровић и Далибор Милаковић, као и протојереји: Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић и ђакон Павле Божовић.


Љепоти и свечаности овог евхаристијског торжественог – молитвеног сабрања, допринијело је и појање мјешовите пјевнице Саборног храма.

Пастирским словом, обратио се началствујући протојереј Предраг Шћепановић који је подсјетио на  суштину Божића, као највећег догађаја у историји неба и земље:

,,Христос је нови Адам који се рађа у срцима цјелокупног човјечанства, а човјечанство се дијели на прије Христа и послије Христа. Зато је овај дан радосни дан,  дан када свјетлост и топлина бадњака показује да ми више нисмо сами и да земља није хладна, већ да је наша земља обиталиште и средиште највећег догађаја у историји неба и земље –  рођења Сина Божијег, оваплоћења, утјеловљења Господа Исуса Христа.”

Он је даље образложио да је Бог створио човјека не за пролазни, већ вјечни живот, будући да нам то, нагласио је, откривају управо Бадњи дан и Божић:

,,Зато је данашњи дан, дан када полако сагледавамо тајну од вијека спремљену, коју је Бог уготовио онима који га љубе, јер Господ кад је створио човјека, створио га је за вјечни живот. Управо Бадњи дан и Божић су тај вјечни загрљај у коме предвјечни Бог од прије времена на свом предвјечном Сабору доноси одлуку да створи човјека. Након пада Адама и цијелог људског рода, ево Христа као новог Адама, да зацијели бол човјечанства, да нам дарује живот вјечни. Дакле, Христос нам не дарује живот који траје одређено вријеме, већ бесконачан живот.”

У другом дијелу свог пастирског слова, отац Предраг је подсјетио све присутне да је на Божић рођен и блаженопочивши Митрополит Амфилохије, те је указао на његов примјер жртвене љубави и на ревност у служењу Богу и народу:

,,Наш блаженог спомена Митрополит Амфилохије је рођен на дан Божића, па се сјетимо у молитвама њега. Потрудимо се као што се и он цијелог живота трудио, обилазећи и долазећи у сваки кутак и крај Црне Горе, и нема гдје није стизао давајући примјер жртвене љубави и преданости према повјереном му народу и Црној Гори. Тако ће и сада са неба стићи у све градове и наше и цијеле васељене, чији је он био посланик, посланик Сина Божијег у овоме свијету, апостол новога доба. Нека нас се сјети наш свети Митрополит Амфилохије на његов први рођендан на небесима својим светим молитвама, како је то радио и док је био овдје са нама на земљи.

Рођење Богомладенца Христа означава рођење Бога, а престанак смрти, престанак свих болести, туге на овоме свијету. Нека нас Његова свјетлост грије и кријепи у све дане нашег живота!”- поручио је протојереј Предраг Шћепановић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска