Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Чињење греха рађа глад


Овонедељно издање емисије „Сведочења“ обрађује Свето јеванђеље по Луки, зачало 79, илити добро познату „Причу о блудном сину“. 


Причу, коју су многи теолози сматрали темељем Светог јеванђеља. Ова прича би требало да буде доживљена као универзална, намењена свим људима у свим временима. Отуда нам писац не даје имена, нити било какве ближе податке о њеним  актерима, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Ова прича отвара низ тема и на једном примеру нам објашњава шта је грех, шта покајање и шта је и колико је велика љубав Божја. То је нарочито важно да разумемо у данима припреме за почетак Часног поста. Млађи брат тражи да се одвоји од оца и старијег брата. То је метафорички приказ тежње човека да се одвоји од Бога (отац) и људи (брат) и врло често сагрешење према Богу  неодвојиво је од сагрешења према човеку, а наше добро се састоји у томе да живимо у љубави и према Богу и човеку. 

Свети Василије Велики говори да нас сваки грех удаљава од Бога, а чињење добрих дела приближава Богу. Грешник, иако обитава у греху, није задовољан и осетиће глад као блудни син, те доживети покајање и вратити се у наручје оцу, који је све време очекивао његов повратак, указао је отац Дарко Ђурђевић. Старији син негодује, јер себе ставља као меру доброте, а очево мерило је шире и у његовом дому има места за оба сина, једна је од низа сјајних поука које је отац Дарко Ђурђевић упутио слушаоцима Радија Источник, тумачећи можда најизазовнију причу из Светог јеванђеља.


Извор: Радио Источник