Type Here to Get Search Results !

Протојереј Николај Данилевич: У случају притиска, Украјинска црква може да реагује као у Црној Гори

Замјеник шефа Одјељења за спољне црквене односе УПЦ протојереј Николај Данилевич у емисији „Право на вјеру“ на „Првом Козатском“ казао је да је, уколико власти наставе да дискредитују Украјинску православну цркву, црногорски сценарио сасвим могућ. Када се крше права Цркве, представник УПЦ је увјерен да је мудрост разумијети гдје се треба одупријети, а гдје понизити.


Свештеник је испричао како је у Црној Гори учествовао у једној од прошлогодишњих литија против антицрквеног закона. Ове литије, које је предводио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић), окупиле су, како је казао,  огроман број вјерника . Током заустављања одржане су кратке молитве, након којих је Митрополит Амфилохије држао  бесједе, не плашећи се да прокаже световне власти и лично црногорског предсједника Ђукановића због кршења права Цркве.

„Стајао сам у близини и чуо како отворено говори о свему. Све вријеме се надамо да ће се ситуација ријешити сама од себе, трудимо се да останемо мирни, али мудрост је схватити гдје поступати као Владика Амфилохије, који је доказао ефикасност овог пута (уосталом, промијењен је и антицрквени закон), и гдје, као у нашем случају, и даље морамо бити стрпљиви. Али када се укаже потреба, ми ћемо слиједити пут Владике Амфилохија“, рекао је замјеник шефа Одјељења за спољне црквене односе УПЦ.

Отац Николај сматра да су православни хришћани у Црној Гори јединственији од вјерника у Украјини, јер је половина становништва изашла на улице црногорских градова у одбрану православне Цркве. Али, додао је да ће, уколико се укаже потреба, бројни вјерници изаћи на улице украјинских градова да бране права канонске Цркве.

„Сваке недеље око 2 милиона људи посјети наше цркве, на велике празнике има их још више, а исто толико вјерника ће изаћи на улице градова, ако постоји потреба за одбраном вјерских права.

Протојереј Николај је позвао власти Украјине да не изигравају људе на вјерској основи и да дозволе људима да иду у цркву коју сматрају исправном, без преименовања или нарушавања права вјерника УПЦ, тако да се, не дај Боже, не понове вјерске ратови којих је било у историји Украјине …


Извор: Митрополија црногорско-приморска