Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион: Питање промене календара и пасхалије није на дневном реду Руске цркве

У време Великог поста представник Цариградске патријаршије при Светском савету цркава, Архиепископ телмиски Јов, заложио се за промену начина  израчунавања датума Васкрса тако да православни хришћани тај празник светкују истовремено са западним хришћанима.


Коментаришући ову изјаву у ТВ програму Црква и свет, председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион приметио је да се о таквим предлозима разговарало неколико деценија раније у различитим контекстима, па и у оквиру Светски савет цркава. „Али питање овде је врло једноставно: ко би требало да промени датум светковања Пасхе? Ми тај датум, на пример, нећемо мењати “, нагласио је архипастир.

Прелазећи на позадину овог питања, владика Иларион је подсетио да, према сведочењу древних историчара, у почетку у хришћанској Цркви није постојао један датум прослављања Васкрса. На Првом васељенском сабору, који је одржан у Никеји 325. године, установљено је да Васкрс сви хришћани славе прве недеље после првог пролећног пуног месеца. „Тада усвојени систем рачунања још увек је очуван у Православној цркви“, рекао је овај архијереј.

Високопреосвећени митрополит је нагласио : „Не постоје унутрашњи импулси који би долазили од наших верника који би тражили промену црквеног календара. Ово се односи не само на датум светковања Васкрса, већ и на такозвани прелазак на нови календар.  С времена на време чују се гласови у прилог тога да треба да свој црквени календар ускладимо са световним календаром. Такав покушај је чак био и у Руској цркви двадесетих година двадесетог века, када је Патријарх Тихон издао уредбу за прелазак на нови календар, а две недеље касније ова уредба је морала бити повучена, пошто га верни народ није прихватио “.

Дакле, резимирао је Митрополит Иларион, „питање промене календара није на дневном реду Православне цркве – у сваком случају није на дневном реду Руске православне цркве“.


Извор: Митрополија црногорско-приморска