Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Драган Станишић: Велика Сриједа означава пут ка Сиону гдје је извршена Тајна Вечера

У цркви Светог Ђорђа под Горицом данас, на Велику сриједу Свету литургију служили су: свештеник Драган Станишић и ђакон Иван Црногорчевић.


Отац Драган је изговорио следећу бесједу:

” Данас, ова Велика Сриједа објављује како је Исус Христос  пред своје Распеће и страдање,  прије свог силаска у Ад и устајања из Гроба,  чуо како негодоваше његови ученици због жене грешнице, која у дому Симона губавог ” приступи к Исусу и изли на главу његову скупоцјено миро” ( Матеј). А један од ученика, ништа не рекавши, устаде и оде првосвештеницима јеврејским, да пита колико ће му дати да Га преда. То је био Јуда Искариотски, који прими 30 сребреника да изда Учитеља, Исуса.

 Ова Велика Сриједа означава пут ка Сиону гдје је извршена Тајна Вечера, када Христос уми ноге онима које је посрамила жена презрена , понижена и одбачена; жена коју Господ похвали  јер Миро изли за погреб Његов. Откри нам како изабрани и прослављени постају сви они који заволе Господа и благодаре Му. Ова Велика Сриједа односи се и на стварност у овом данашњем свијету. Често бива негодовања  што се вјерује у Христа, много је противљења благочешћу , догађају се и смишљене обмане и пркоси. Али много више има љубитеља светиње и јеванђеља Христовог”. 


Извор: Митрополија црногорско-приморска