Type Here to Get Search Results !

Владика Јоаникије у Паштровићима: Постећи и Богу се молећи, постанимо саучесници великих дјела Божјих

 

У први дан по Благовијести (Оданије Благовијести), када се молитвено сјећамо Светог Архангела Гаврила, који је Пресветој Богородици благовијестио да ће родити Сина Божијег, Господа Исуса Христа, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије служио је Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Рустово у Паштровићима.


Звучни запис беседе


У архипастирском слову Преосвећени владика је казао да наша света вјера и служба нијесу људска мудрост, нити људска творевина и устројство, него Божанска и да то видимо по ријечи коју је Свети Архангел Гаврил рекао Пресветој Дјеви Богородици: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом.., јављајући јој да ће родити Спаситеља свијета, да је Она изабрана од свих родова и свих покољења да преко Ње дође спасење овоме свијету.

“То није била људска ријеч него Божанска, али саопштена људским језиком. Арханђел је говорио људским језиком онако како би Пресвета Дјева могла да прими благу вијест. И по томе Господ снисходи човјеку, изједначава се са њиме, узима његов језик”, бесједио је владика Јоаникије.

Говорећи о чудесном благовјештењу Архангела Гаврила Пресветој Богородици, која је ријешила да цио свој живот посвети служби Богу: Дух Свети доћи ће на Тебе, и сила Свевишњега осјениће Те; зачећеш, и родићеш сина и надени му име Исус, Преосвећени владика је подсјетио да су вјековима пророци прорицали да ће се оваплотити Спаситељ свијета и постати човјек.

“Свети пророк Исаија је давно прије рођења Христовога, говорио Дјева ће зачети и родиће Сина и наденуће му име Емануил“, истакао је владика, појаснивши да иако је многима било нејасно како ће то Дјева зачети, знало се да ће то бити Божије чудо засновано на Божјем промишљању и љубави према роду људскоме.

По његовим ријечима та чудесна тајна се једино тако може схватити, и донекле појмити, ако је схватимо као тајну Божије љубави према човјеку, јер онај ко љуби он хоће и да се сједини са оним кога љуби. А Божанска љубав је таква да је узео Господ нашу природу и постао као један од нас: Син Божији примио је људску природу од Пресвете Богородице:

“Јавио се као један од нас, али је био савршени Бог и савршени човјек. Многи нијесу могли да Га познају када је дошао на овај свијет, када је изашао да проповиједа Јеванђеље да је он Спаситељ свијета него су, за почетак и они који су били са Њиме, мислили да је Он неки нови пророк, већи од древних пророка. Христос је узео и пророчку службу на себе и јесте пророк, али и много више од тога. Он је Спаситељ свијета – Господ и Бог наш Исус Христос”, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки.

Говорећи о данашњем празнику Сабору Светог Архангела Гаврила, који прослављамо у наставку Благовијести, Преосвећни владика је казао да Архангела Гаврила прослављамо као Божијег посланика који је донио благу вијест Пресветој Богородици, али не само Њој него цијеломе роду људскоме. Објаснио је да све догађаје нашег спасења празнујемо као да се сада догађају и да увијек “осјећамо ту благодат, дејство Божије милости и Божије љубави која се излива на Цркву Божију”.

“То нас укрепљује у ово вријеме поста да издржимо и наставимо, трудећи се, постећи и Богу се молећи, чистећи своје душе и срца, своје савјести преко поста, преко покајања и исповијести, преко додатнога труда, да бисмо се удостојили да уђемо у Велику недељу и постанемо саучесници великих дјела Божјих. Да се часно поклонимо Крсту Христовом и Његовом страдању и живоносној смрти, гробу Његовом и у радости дочекамо свјетло и преславно васкрсење Христово”, поучио је сабране администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије.

Посебно је нагласио да онако како се припремимо да се сјединимо са Христом распетим тако ће нас Господ удостојити радости свога васкрсења. И као што нам је дато да можемо постати саучесници са Његовим распећем, исто тако, како је казао владика, Господ ће нас удостојити да будемо саучесници и сапричасници Његове побједе над смрћу и Његове бесконачне, вјечне славе васкрсења и радости и Царства небескога. Осврнувши се на значај поста у Православној цркви, оцијенио је да је то благодатни подвиг ради угађања Господу и ради чишћења своје душе прије свега.

“А када постимо онда се и тијело ослобађа, и душа се ослобађа, душа окрилати и ужива у оној слободи коју јој је Бог дао, намијенио и завјештао. Нека ови дани Часнога поста буду благословени и сестринству ове свете обитељи на челу са мати игуманијом Теодором и са свима вама који се овдје сабирате, нека цијелој Цркви донесе укрепљење, обновљење заједништва, што је најважније обновљење љубави и повјерења и у Бога и у ближњега”, поручио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије у манастиру Рустово у Паштровићима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска