Type Here to Get Search Results !

Историјски дан за Ваљево и Епархију ваљевску


Никола Селаковић: Као министар иностраних послова не могу а да не кажем да ми је драго што је владика Исихије прво дипломатско дете које је постало Епископ Српске Православне Цркве


За свечаном трпезом у Епархијском дому Епархије ваљевске градоначелник Ваљева г. Лазар Гојковић честитао је владики Исихију и пожелео му да дуго и успешно духовно предводи верни народ ваљевског краја. У име Председника Републике Србије г. Александра Вучића, сабране је поздравио министар спољних послова г.  Никола Селаковић. - Епархија ваљевска је велика по свом значају за многострадални српски народ као постојбина Светог владике Николаја и Преподобног оца Јустина. У православном свету прочула се нарочито крајем 20. и почетком 21. века. Готово да нема у Русији храма у коме нисам видео икону ове двојице Срба, рекао је г. Селаковић.

- Велико је задовољство бити данас у једној таквој Епархији и присуствовати устоличењу њеног предстојатеља. Велико је задовољство бити данас у Ваљеву, граду честитог и чврстог српског и не само српског народа. Граду, у коме се говори најчистији српски језик. Граду честитих, храбрих и мудрих Ненадовића. Граду великог војводе Мишића из суседне Мионице, Десанке Максимовић, Матије Бећковића... Граду који је изнедрио много знаменитих имена нашег народа. Драго ми је да је данас овај крај добио новог Епископа. Као министар иностраних послова не могу а да не кажем да ми је драго што је владика Исихије прво дипломатско дете које је постало Епископ Српске Православне Цркве, рекао је г. Селаковић, преневши поздраве државног руководства. Министар је изразио подршку владики Исихију и наду да ће његовим молитвама ваљевски крај наставити да се развија.

Учеснике сабрања, у веома важном дану за историју ваљевског краја, у име свештенства и монаштва, поздравио је архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић.

- Верни народ у Саборном храму данас је говорио да скоро у граду није било овако свечаног догађаја. Када су сазнали да је владика Исихије изабран за нашег архијереја, питали су се ко нам то долази, јер су навикли да им Епископ буде човек из ових крајева. Видевши лик владике Исихија и упознавши га, схватили су да он није по географском пореклу Ваљевац, али по духовном и те како јесте, истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

- Када сам једном приликом био делегиран да се обратим на скупу у Епархији бачкој, рекао сам да поздраве проту Владана Симића, нашег Ваљевца. Онда је Владика бачки Иринеј рекао: „И ја сам Ваљевац!“. Био сам збуњен, а онда је он додао: „Ја сам духовно рођен и одрастао уз аву Јустина и ја сам Ваљевац“. Следујући томе, владика Исихије је поникао под омофором владике Иринеја и с правом можемо рећи да је и он Ваљевац. Такође, као студент у манастиру Ћелије на послушања је долазио и Патријарх српски г. Порфирије, његов духовни руководитељ. Дакле, са правом можемо рећи да је владика Исихије дошао међу своје, истакао је протонамесник Филип Јаковљевић, заблагодаривши патријарху Порфирију и свим архијерејима који су принели молитве за владику Исихија и верни народ Ваљевске епархије. У знак молитвеног сећања, он је даривао владику Исихија иконом Светог Саве уз речи: „Добро нам дошли! Да нашу Епархију водите још много година”.

Надовезавши се на речи благодарја, владика Исихије их је упутио браћи архијерејима који су га изабрали за Епископа ваљевског, и најавио да ће дати најбоље од себе како би Епархију водио богоугодним путем. Посебна благодарја владика Исихије је упутио патријарху Порфирију и епископу Иринеју, уз пригодне дарове – иконе Светог владике Николаја и Преподобног оца Јустина Ћелијског.

Пожелевши владики Исихију да све што је од Бога добио и даље узраста у њему уз Божју помоћ, а на корист благочестивог верног народа Епархије ваљевске, патријарх Порфирије је поново указао на значај ваљевског краја:

- Бити Ваљевац је дато и задато. То може да звучи локално и ограничено. Али, не! Ваљевац значи владика Николај, отац Јустин и сви велики људи чија су имена овде поменута. Људи, који су утемељени на Христу. Дакле, Ваљевац значи Христов човек – свечовек, универзални човек. У том смислу да будемо сви Ваљевци, јер то је у исто време и локално и универзално, Христово, богочовечанско... Нека Бог да свима нама то „ваљевско“, на први поглед сужено, али оно што заиста јесмо, дар који смо добили да бисмо постали богочовечански са Христом, поручио је патријарх Порфирије.


Извор: Инфо-служба СПЦ