Type Here to Get Search Results !

Хиландарска молитва за ватопедског игумана Јефрема

 

Свештено братство Манастира Хиландара, у данима које обасјава Вазнесењска благодат Господа нашег Исуса Христа, молитвено се припремајући за празник Силаска Духа Светога на Апостоле, усрдно се моли за оздрављење Високопреподобног архимандрита Јефрема, игумана братског Светог и великог манастира Ватопеда.


Ватопед и Хиландар су нераскидивим нитима везани још од времена Светог Саве и његовог оца, Преподобног Симеона Мироточивог, када су управо из Ватопедске лавре започели оснивање српског Хиландара, умножавајући благодатне плодове монашког подвига, као пчеле које након изласка из кошнице сакупљају миомирисни нектар по благословеним пољима Богородичиног врта. Од тих времена, два братска манастира, у заједници свих светогорских обитељи, гаје међусобну несебичну љубав, делећи тихе радости али и страдања кроз векове, помажући се и носећи заједничко бреме.

На челу са Високопреподобним архимандритом Методијем, хиландарски монаси позивају верни народ српски да спомене у молитвама игумана Јефрема, осведоченог пријатеља нашег народа, увек спремног да духовним саветом и конкретном подршком буде уз Хиландар и српски православни род.

Молимо се Господу Богу нашему, лекару душе и тела, чијом се раном сви исцелисмо, уз молитвено посредништво Пресвете Богородице, пред иконом Њеном Тројеручицом, да старцу Јефрему подари исцелење од телесне болести и подари му укрепљење да настави подвиг духовног руковођења нашим братским Манастиром Ватопедом.


У Светој царској српској лаври Хиландару,

3/16. јуна л. Г. 2021.


Извор: Хиландар