Type Here to Get Search Results !

Јерарх УПЦ-а учествовао у освећењу цркве Супрасаљске обитељи у Пољској


У Недељу Свих светих, 27. јуна 2021, године, одржано је свечано освећење главне цркве Супрасаљског манастира посвећене Благовестима Пресвете Богородице у Пољској, извештава Унија православних новинара позивајући се на сајт манастира.


Обред освећења предводио је Његово Блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава, коме су саслуживали бројни архијереји и свештенство Пољске Православне Цркве. Освећењу храма присуствовали су бројни ходочасници, као и представници централне и локалне власти.

Међу страним гостима био је јерарх Украјинске Православне Цркве митрополит владимиро-волински и ковељски Владимир.

Црква посвећена Благовестима Супрасаљског манастира, основана почетком XVI века, 1944. године минирана је услед повлачења немачких трупа. По завршетку рата, православни монаси су протерани из манастира. Оживљавање Супрасаљког манастира започело је у време када је Његово Блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава био епископ Бјалисточко-гдањске епархије: 1984. године донета је одлука о обнављању порушене Цркве посвећене Благовестима, а 4. јуна исте године архиепископ Сава положио је први камен у њен темељ. Обнова цркве завршена је 2021. године.

Како је истакао Предстојатељ Пољске Цркве, освећење главне цркве Супрасаљског манастира је историјски догађај који су сви веома дуго чекали.

Након богослужења прочитана је порука председника Пољске Анџеја Дуде, који је истакао значај и симболику догађаја као доказ духовног препорода и раста Пољске Православне Цркве.


Извор: Сектор за информисање ОСЦП-а