Type Here to Get Search Results !

Нема ни једног тренутка када Света Тројица не дејствује заједно

 

Манастир Свете Тројице у Пљевљима у недељу 20. јуна 2021. године, на празник Педесетнице, прославио је своју храмовну славу. Тим поводом Свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило и милешевски Атанасије уз саслуживање више свештенослужитеља Епархије милешевске.


Звучни запис беседе Епископа Кирила

Звучни запис беседе Епископа Атанасија


У току Свете Литургије Преосвећени Епископ Атанасије одликовао је  правом ношења напрсног крста пароха пљеваљског протојереја Николу Олића, а након Свете Литургије и трократног опхода око Светог храма освештано је славско жито и пререзан славски колач. Епископ Атанасије овом приликом одликовао је Орденом Белог Анђела првог степена др Момчила Вуксановића, председника Српског Националног Савјета Црне Горе, док је Архијерејску Грамату добило Удружење Пљевљака у Београду Брезница.

У Божанској Литургији су поред бројног народа Пљеваља и околине учешће узели и председници општина Чајниче, Прибој и Пријепоље са својим сарадницима.

Присутнима се пригодном беседом најпре обратио Преосвећени Епископ буеносајрески Кирило: – Наш Бог је савршени Бог, безграничан, премудар, свезнајући, надвремен, живи у бесконачности и у вечности. Бог је савршен зато је и Дух Свети, Бог, једносушан Оцу и Сину.

– Нема ни једног тренутка када Света Тројица не дејствује заједно. Увек је свака благодат, свако Њено дејство синхронизовано јер они имају исту вољу и имају безграничну љубав међу собом. И ту љубав Они и уносе у сва своја створена бића, нарочито у изабрана своја створења која окупљају у Светој Цркви.

– Када се испуни сав домострој спасења Свете Тројице онда је човек до краја спасен, а то се десило у дан Свете Педесетнице, рођендан Цркве, када је Дух Свети у виду огњених језика сишао на Апостоле и показао једину праву, савршену заједницу људи, а то је људи који су сједињени благодаћу Духа Светога.

Након поуке Епископа Кирила Његово Преосвештенство Епископ Атанасије се захвалио свима, честитао празник и додао: – Сваки празник носи нека своја основна обележја. Рођендан има своје обележје, то је празник трајања и настављања, празник обнављања. Господ хоће да и ми будемо заједница јер је и Он заједница Оца, Сина и Духа Светога, и жели да и ми будемо заједница. Бог је ушао у историју и жели да и ми будемо учесници историје. Управо овај дан говори о томе да смо ми учесници историје, њени активни учесници. Ми смо се сабрали да можемо наставити и трајати и делати.

– Дух Свети је дух мудрости, разума, љубави божанске. Свим тим потенцијалом, тим благом, ми се напајамо и богатимо на данашњи дан, и одавде полазимо јачи кроз време и кроз простор и бивамо успешнији. Зато је врло важно што смо се данас овде сабрали, нагласио је поред осталог Епископ Атанасије.

Након уручивања признања и ордена присутни су имали прилику да уживају у културно уметничком програму у порти манастира Свете Тројице а потом је уследила заједничка славска трпеза љубави коју су приредили домаћини овогодишње славе господа Небојша Петровић и Славко Кљајевић са својим породицама.


Извор: Епархија милешевска