Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије присуствовао затварању 25. Мишићевих дана у Мионици


Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије присуствовао је Свечаној академији поводом завршетка јубиларних 25. Мишићевих дана у Мионици, највеће манифестације у војводиној вароши. Наследник почившег Епископа Милутина наставио је традицију свог претходника, одазвавши се на позив председника Општине Мионица Бобана Јанковића да буде део манифестације која слави чојство, јунаштво и традицију. Ове године се навршава и 100 година од упокојења славног војводе, који је био и остао симбол храбрости, способности, сналажљивости и истрајности. „Две и по деценије се окупљамо да човечанство подсетимо на храброст наших предака“, рекао је председник Општине Мионица на академији, на којој су додељена и признања истакнутим појединцима и организацијама.


Златне плакете са ликом Живојина Мишића, Јанковић је доделио припадницима Војске Србије, пуковнику др Мирјани Миленковић, начелнику Центра за мировне операције оперативне управе Генералштаба Војске Србије, као и пуковнику Владану Парезановићу, првом у рангу 64. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране. Плакете Општине Мионица добиле су две министарке у Влади Републике Србије – Марија Обрадовић и Маја Гојковић, али и Братислав Гашић, директор Безбедоносно-информативне агенције.

Приређен је и богат културно-уметнички програм, а председник Општине је посебно истакао да ће Мионичани изградити Кућу Колубарске битке, јер без те славне битке и победе српске војске у Првом светском рату, не би било ни Кајмакчалаана, ни Солунског фронта, ни Версајског мира. „Јунаштво војводе Мишића и српских војника нас обавезује да се поклонимо њиховим сенима“, закључио је Јанковић.


Извор: Епархија ваљевска