Type Here to Get Search Results !

Нови број „Дабра“, часописа Митрополије Дабробосанске

 

Овај број „Дабра“ отвара васкршња порука Митрополита Хризостома у којој се између осталог наводи да смо „ми потомци и народ великих свјетских научника Тесле, Пупина, Миланковића и других на које смо поносни. Они су нам оставили у аманет да поштујемо научна достигнућа. Једно од највећих научних откровења је и вакцина којом се чини лична и колективна имунизација човјека и људске заједнице од опасних смртоносних болести“.


Пред читаоцима је и чланак под називом „Стотину година од устоличења Дабробосанског митрополита свештеномученика Петра Зимоњића“ који је приредио протојереј-ставрофор др Ранко Билинац.

Билинац у свом тексту подсјећа читаоце да је Митрополит Петар Зимоњић након седамнаест година рада у Митрополији захумско-херцеговачкој, указом од 4. августа 1920. године постављен за администратора Митрополије дабробосанске, док је за митрополита постављен избором Светог Архијерејског сабора СПЦ 4. новембра 1920.године.

“Дабар“ овај пут још доноси и неколико текстова о Светој тајни свештенства и Светом причешћу, о осуђивању свештеника те о томе шта доноси спасење и о опроштају од Бога.

Дабров информатор доноси нам текст о устоличењу Његове Светости патријарха српског Порфирија као и текстове који говоре о упокојењу патријарха српског Иринеја, митрополита  црногорско-приморског Амфилохија и епископа Атанасија.

Читаоцима су на располагању и информације  о томе како је прослављена крсна слава манастира Пјеновца код Хан Пијеска, затим како је прослављен празник Рођења Пресвете Богородице у Чајничу, Недеља блудног сина у Власеници, као и о посјети Митрополита Хризостома манастиру на Горњој Лијесци код Вишеграда.


Извор: Митрополија дабробосанска