Type Here to Get Search Results !

Освештана Црква Светог апостола Луке у Нинковићима на Жабљаку


На празник Свете великомученице Недеље, 20. јула 2021. године, освештана је новоподигнута Црква Светог апостола и јеванђелиста Луке у селу Нинковићи (Крстац)  код Жабљака. Велико освећење цркве и Свету архијерејску литургију служили су новоизабрани Митрополит црногорско-приморски и егзарх Светог трона Пећког г. Јоаникије и новоизабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, уз саслужење свештенства Епархије будимљанско-никшићке, Митрополије црногорско-приморске и Цариградске патријаршије.


Градња овог храма отпочела је са благословом владике Јоаникија 2018. године трудом и љубављу ктитора блаженопочившег господина Рајка Војиновића, чланова црквеног одбора, приложника и добротвора. Земљиште за изградњу храма приложио је г. Јосиф Поповић. Ктитор храма г. Рајко Војиновић упокојио се 2019, а изградњу храма наставили су браћа и сестра ктитора и људи добре воље.

У току Литургије крштени су Ристо Караџић и Јакша Бојовић.

Поред бројног народа, литургијском сабрању присуствовао је и г. Веселин Вукићевић, градоначелник Жабљака.

Тумачећи данашњу јеванђељску причу о жени Хананејки, која је Исуса молила за ћерку коју је мучио ђаво, Преосвећени Епископ Методије је казао да на овом мјесту Христос, који је увијек био предусретљив, благ, смирен и љубаван према онима који су Му приступали, први пут демонстрира грубост, опходећи се према Хананејки онако како су се Јудејци опходили према том народу којег су сматрали ништавним. Међутим, иако је такво Његово опхођење ударило као маљ, жена не одустаје, нагласио је владика, јер моли за своје дијете и зна да ће једино одатле добити помоћ. Хананејка је исповједила да је Он Господ и син Давидов, јер је чула за Њега, што само знају Јудејци, чиме Господ показује да је било богонадахнутих људи и ван јудејског народа.

Подсјетивши на Христове ријечи да није добро узети хљеб од дјеце и бацити псима, Преосвећени је објаснио да је Христос Хљеб живота који је сишао са неба и дошао у овај свијет да нас спаси, да проповиједа Јеванђеље, а да су дјеца јудејски изабрани народ. Када Ханенејка каже да чак и пси једу од мрва што падају са трпезе повлаштених, оних који су изабрани да једу хљеб, Господ јој говори: Велика је вјера твоја; нека ти буде како хоћеш! И оздрави кћи њена од онога часа. 

Господ је овим хтио да покаже, нагласио је владика Методије, како изгледа када ми презремо некога за кога мислимо да је нико и ништа и да није достојан чак ни да му се обратимо, а камоли милости Божије.

“Колико је то сурово, арогантно и грубо, колико то није добро! Са друге стране Господ, држећи до последњег тренутка да се пројави она међу ученицима Његовим, показује какву такав народ може да има вјеру. Показује да је дошао не некој нацији, народу, као што је у то вријеме сматрано и као што је дошао, него да је дошао свакоме човјеку. И кроз исцјељење и благодат коју је послао њој о њеној породици, њеној ћерци, која се излијечила, показује да треба свакога човјека да гледамо по лику Онога по коме је и створен, а то је по Богу превјечном”, поручио је Његово преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

После Литургије сабраном вјерном народу бесједио је изабрани Митрополит Јоаникије, а потом су заслужнима за изградњу уручене архијерејске грамате и захвалнице Црквеног одбора. Митрополит Јоаникије постхумно је одликовао медаљом Светог Великомученика и побједоносца Георгија првог степена блаженопочившег ктитора г. Рајка Војиновића.

“На овом узвишењу на Крстцу поред Жабљака, данас смо осветили новоподигнути Храм Светог апостола и јеванђелиста Луке. Дивна и величанствена свечаност је данас овдје на овоме освештаноме мјесту. Бог и ваши преци су означили ово мјесто као свето мјесто и дали му име Крстац, да се овдје на овоме узвишењу подигне часни крст. Прво је овдје формирано гробље и ваши преци су се овдје већ вјековима сахрањивали, слутећи да ће се на овоме мјесту подићи храм у славу Божију. То смо и дочекали, хвала Богу.  На Крстцу је засијао часни крст на новоме храму и од њега ће се изливати свјетлост и благодат, и благослов, на све домове у околини, и то је очигледно Божији промисао. Томе Божијем промислу послужисте ви који сте подизали овај свети храм, понајвише једна благородна душа која почива поред овога Светога храма, почивши Рајко Војиновић”, бесједио је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Владика Јоаникије је подсјетио на вријеме од прије тридесет година када је “на поноситом Дурмитору било велико запустошење што се тиче вјере”, али се, хвала Богу, одржала свијећа, вјера је сачувана у срцима људи:

“И то мало духовнога жара што је остало из њега се разбуктао велики огањ. И засијала је велика свјетлост на Дурмитору, који је украшен светињама као небо звијездама”, рекао је изабрани Митрополит Јоаникије, подсјетивши на велике и славне манастире којима је он опкољен од Заграђа преко Пиве, Бијеле, Подмалинско, Добриловине…

Нагласио је да се овдје вјера чувала и бранила и да су славни преци за вјеру живјели и главе своје полагали:

“И тај огањ, који су ваши преци запалили, није могао да се угаси јер га је Бог чувао и анђели Божији и ево, хвала Богу, дошло је то вријеме да се препородимо”, поручио је владика.

Наглашавајући да је посебно важно што се подижу нови храмови око Жабљака, изразио је очекивање да ће доћи вријеме да се убрзо почне и са изградњом саборног храма на Жабљаку, ако Бог да.

“Ево овај данашњи сабор, надамо се, да је припремни сабор за тај велики догађај који ће се убрзо збити на Жабљаку и слава Богу! Благодаримо Богу на свему. Божији промисао је тако уредио да једно вријеме, пошто се Дурмитор поносио са вјером православном, са светосављем, са светињама, да једно вријеме мало Дурмитор уступи другима мјеста, али да се опет врати тамо гдје је био, гдје јесте и гдје ће бити. Ево дивнога дана и велике утјехе, посебно за породицу Војиновић”, казао је новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, истичући да су Војиновићи имали много жалости у породици, али да су се држали хришћански и достојанствено.

Током болести Рајкове, његова породица се око њега сабрала и то је, како је казао, био Божији благослов за породицу да се обједини. По његовим ријечима Рајко је поднио жртву и што му је више живот слабио, све је више желио да ову светињу види саграђену.

“И он се данас радује заједно са нама, и више од свих нас. И нека га та радост приближи Престолу Божијем и нека се радује са свима Светима”, помолио се владика, подсјетивши да се и његова мајка у међувремену упокојила и да је са изградњом, завршетком и освећењем овога храма све то добило велики смисао. Нагласио је да ће то све више бити значајно јер се црква градила како би се у њој мјештани овога краја сабирали, Богу молили, долазили на Свете службе Божије да се причешћују Светим тајнама Христовим: “Да се храните небеским Хљебом, да живите новим животом. Због тога се гради храм, да нас оплемени и препороди, освети.”

У име Црквеног одбора обратио се предсједник г. Данило Војиновић који је истакао да је овај храм грађен непуне три године и да га је његов стриц Рајко упркос болести, градио снагом духа и воље, одлучан да се храм заврши и освешта.

“Ту снагу и вољу је пренио на све нас који смо, заједно са приложницаима, наставили и завршили храм онако како га је он замислио. Данас, не само што се радујемо сви ми из овог краја већ, дубоко вјерујем, да се радују и наши преци који није су доживјели да у овом крају буде изграђен храм који ће, сигуран сам, служити на част свим будућим генерацијама. Позвао бих вас све, да храм буде мјесто окупљања, крштења и вјенчања, да звоно овога храма буде свједок љубави и вјере у овом крају”, позвао је сабране г. Данило Војиновић и најавио да ће се убудуће сваког  20. јула и Свете Недјеље одржавати сабор Цркве Светог Луке у Нинковићима.

После литургијског сабрања домаћи су приредили трпезу љубави за све присутне.

У току ручка пјевали су уз струне гусала српски народни гуслар Бошко Вујачић и владика Методије. По благослову Митрополита Јоаникија пар народних косовских пјесама отпјевали су попадија Јелена Раковић из Бијелог Поља и сестре Анастасија и Софија Павићевић из Подгорице.

На крају трпезе љубави сабраном народу још једном се обратио Митрополит Јоаникије, говорећи о Светој великомученици Недељи, поручивши да се увијек окупљају око Храма Светог Луке и око љетњег сабора Свете великомученице Недеље у Нинковићима.


Извор: Митрополија црногорско-приморска