Type Here to Get Search Results !

Митрополит бориспољски и броварски Антоније: Литија је израз духовне радости верника

 Поводом Дана крштења историјске Русије, архијереј УПЦ говорио о значају литиjе у црквеној традицији.


У Кијеву ће се 27. јула 2021. године одржати Свеукрајинска литиjа у част 1033. годишњице крштења Русије. Управник послова Украјинске православне цркве Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич) говорио је о значају овог догађаја за друштво и значењу литиjе у црквеној традицији.

Како је истакао владика, учествујући у литиjи, црквена заједница излази изван цркве и сведочи спољном свету о духовној радости којом су испуњена срца верника. Архијереј је подсетио на то да је поворка-литиjа један од видова богослужења, молебен, «посебан облик празничне саборне молитве», чије су речи упућене Христу, Богородици и светитељима. А према црквеној традицији, литиjа мора се обавити у дане великих црквених празника.

Стога је велика литиjа Украјинске православне цркве у част Дана крштења историјске Русиjе оличење заједничке саборне молитве за мир, добро и јединство земље.

«Последњих година посебно наглашавамо да су украјинске поворке верника позив на мир и слогу у нашој држави, рекао је Митрополит Антоније. — Литиjа је позив на јединство и помирење. Црква сведочи да је истинско помирење могуће само на основу хришћанског морала. Желимо да украјинско друштво то схвати.»

Владика је нагласио да годишње учешће стотина хиљада верника на прославама Дана крштења Русиjе сведочи о оданости украјинског народа канонској Цркви и историјском избору који је донео кнез Владимир.

Највећа свеукрајинска литиjа, која је ујединила целу земљу, била је на Дан крштења историјске Русиjе 2016. године. Ова поворка мира, љубави и молитве за Украјину започела је 3. јула из Свјатогорске лавре на истоку Украјине и из Почајевске лавре на западу. Око 500 хиљада верника препешачило је око 1200 километара кроз 12 епархија УПЦ.

27. јула литије састале су се у Кијеву на Владимирској Горки, одакле су се, после традиционалног свакогодишњег молебна, упутиле у Кијево-печерску лавру. Свеукрајинска литиjа 2016. године постала је јединствени пример јединства православних хришћана из свих региона Украјине — Закарпатја, Галиције, Буковине, Волини, Полесја, Тавриде, Слобожањштине, централне Украјине, као и верника из Криму, Донбаса и Луганске области.


Извор: Митрополија црногорско-приморска