Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим: Архангели нас уче да благовестимо реч благу

 

”Наша Отаџбина је она Небеска и кроз ту димензију требамо да сагледавамо реалност овога света. Уколико не схватамо суштину небеске Отаџбине, не можемо схватити ни димензију живота овде. Јер ако Христа нема међу нама не можемо превазићи сва искушења. Све то ћемо превазићи лакше и једноставније ако живимо у Христу, ако себе преображавамо Истином и Вером” - рекао је Епископ Херувим.


На Сабор Светог Архангела Гаврила, 26. јула 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим служио је Свету архијерејску Литургију у Гавриловском храму у Бршадину чији парохијани прослављају своју храмовну славу.

Епископу Херувиму саслуживали су протојереј-ставрофор Чедо Лукић, архијерејски намесник боровски, протојереј-ставрофор Саша Кузмановић, архијерејски намесник вуковарски, протонамесник Ненад Лазић, парох тењски, јереј Срђан Трајковић, парох болмански, ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели Светог првомученика и архиђакона Стефана у Даљу и ђакон Радован Арсеновић из Трпиње.

Епископ Херувим благословио је верни народ и проузнео богонадахнуту беседу:

-У име Оца и Сина и Светога Духа!

Часни оци, драги народе, нека буде на здравље и на спасење Света Литургија којом прослависмо славу овога Светога храма и места. Нека буде име Господње благословено од сада и кроз све векове!

Када прослављамо име Божје и када се сабирамо у цркви Божјој на правом смо путу, на путу смо откривења истина важних за наше спасење. То је пут који нас води у живот вечни, чије су стазе чисте и учвршћене, те нас учи шта је права истина и суштина онога што нас хришћане треба красити. Треба да нас красе врлине, непорочни живот и да у ризнице свога живота сабирамо добра дела. Благи Бог нас учи томе, томе нас уче и Свети Архангели – ваши заступници. Архангели нас уче да благовестимо реч благу, да благовестимо реч која спасава, као што је Свети Архангел Гаврило благовестио Пресветој Богородици да ће она родити Спаситеља света. Нас који се сабирамо у храму све ово позива да се утврђујемо у истини. Позива нас да ширимо благу реч, да се смиравамо и схватамо шта је суштина нашега живота. Живети у Цркви Божјој и наш однос са Живим и делатним Богом јесте најлепше благо. Нигде другде нећемо осетити пуноћу, нити чути благу реч, него овде, кроз Свето Јеванђеље и Свету Литургију и остала молитвословља наше Свете Цркве.

Све што човек чини, ако је верујући, почиње му са благословом. Почетак дана такође почиње благословом. Захвалимо се Господу зато што нас је удостојио да се пробудимо и угледамо светлост дана, да би у њему ходили светлошћу Христовом. Светлост Христова треба да осветљава наше стазе. Данас није лако бити Хришћанин.

Широм планете, услед епидемије, успостављене су различите епидемиолошке мере које на неки начин угрожавају човекову слободу. Исто тако, знамо да је Бог велики и допушта да бисмо се могли смиравати, да бисмо схватили пуноћу живота на земљи и Христом превазишли и победили искушење. Кроз Победитеља смрти можемо да доживимо пуноћу победе. Победа је сваки онај пут када смиримо себе, када другоме покажемо љубав и са њима у љубави живимо.

Ако имамо љубави онда схватамо да свађе и размирице ни у ком случају не могу бити границе наших односа, него свака треба да буде омеђена љубављу. Различита мишљења нису ту да нас раздвоје, него их кроз дијалог, кроз братски и људски разговор требамо превазилазити. Ову нашу малу, али благословену заједницу, на овим просторима где живи наш народ, требамо да сачувамо и очувамо, да је припремимо за Царство Небеско. То је задатак свих нас – да се једнодушно, у откровењу истине коју Црква проповеда и која нам је предата као живо Предање, и ми тако понашамо. Требамо једни друге да схватимо, да се гледамо као браћа у Христу, да нас љубав и слога изграђују. Размирице и различитости не требају бити границе, него Господ да нам буде почетак и крај. Све треба да нас води Царству Небеском где се руши грах и палост и побеђује Живот. Свети Архангел Гаврило је управо истину благовестио Пресветој Богородици, истину која се у живот Цркве предаје људима до дана данашњег – да је Христос Победитељ греха, наш Живот и Спасење.

Наша Отаџбина је она Небеска и кроз ту димензију требамо да сагледавамо реалност овога света. Уколико не схватамо суштину небеске Отаџбине, не можемо схватити ни димензију живота овде. Јер ако Христа нема међу нама не можемо превазићи сва искушења. Све то ћемо превазићи лако и једноставно ако живимо у Христу, ако себе преображавамо Истином и Вером.

Нека би Господ дао да нам Свети Архангел Гаврило увек буде Благовесник, да се његовим примером поучавамо како би Христос остао мерило наше вере.

Нека је благословен наш народ овде у Бршадину и широм наше Епархије, Христос нека нас руководи и штити! Амин.