Type Here to Get Search Results !

Упокојио у Господу јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Заграђе

 

Уочи празника Преображења Господњег, у сриједу 18. августа 2021. у Господу се упокојио јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Светог Јована Крститеља – Заграђе.


О. Лазар је рођен 29. априла 1958. године у Хајдучици, у Банату. Гимназију је завршио у Новом Саду, а Факултет примењених уметности у Београду.

Рукоположен у чин јерођакона на Светог Прокопија 21. јула 2000. године у Јован долу, метоху манастира Острог, а у чин јеромонаха у манастиру Подмалинско 21. септембра 2005. године. У манастир Заграђе дошао је 2001. године, када је у току била обнова ове светиње, задужбине Херцега Стефана Вукчића Косаче из 15. вијека, изнад саставака Пиве и Таре, мјеста гдје почиње Дрина, а подно Соко града.

Великом љубављу, трудом и духовном снагом о. Лазар је из рушевина подизао и саградио манастирски комплекс, а потом и осликао обновљену манастирску цркву, гдје је сабирао народ Црне Горе и Херцеговине, бришући вјештачку постављену границу међу браћом.

Отац Лазар је био веома познат фрескописац, који је осликао бројне светиње наше Цркве, не само у Црној Гори, већ и у Србији и Републици Српској. У Епархији будимљанско-никшићкој украсио је манастире: Јован до, Жупу Никшићку, Подмалинско, Заграђе, те и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, а средства од свог монашког рукодјеља улагао је у обнову Заграђа.

Манастир Заграђе је 29. септембра 2019. године освештао тадашњи Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са више владика Српске Цркве, међу којима и тадашњим Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем. Том приликом игуман Лазар је одликован највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке - Орденом Светог Георгија Побједоносца I степена.

Игуман Лазар се упокојио у Београду, гдје је био на лијечењу.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка