Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност Митрополије дабробосанске


О процесу заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ-е у Федерацији БиХ-не у току је усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници Српског народа могу да Изгубе право на имовину која је у њиховом власништву или посједу.


Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.

Хармонизација, односно замјена и успостављање нових земљишних Књига врши се на начин тако што се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације БиХ-не и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ, тако да избјегли и расељени Срби, те њихови насљедници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште предака предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ-не је саопштио да се показало да је велики број Срба остао без права у новим или замјењеним земљишним књигама, као и да постоји реална могућност да избјегли и расељени Срби и њихови насљедници остану без права на земљиште и због институције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ-не друго лице као самосталан посједник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 година непрекидног посједовања.

Према расположеним подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1864 катастарских општина,  у укупно 79 политичких, које су у саставу 10 кантона. Закључно са 10.08.2021. најава успостављања нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина. Управо је извршена замјена или успостављање земљишне књиге за 12,33% свих катастарских општина. Око 400.000 лица, српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ-не (у власништву или посједу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву. Напомињемо да власничка тужба код имовине не застарјева, те су могуће и накнадне пријаве погрешних уписа кроз судски процес.

Имајући све наведено у виду Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону се укључила у информисање припадника Српског народа поријеклом из Федерације БиХ-не који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске.


Јављање се може извршити путем следећих контаката:

Телефон: +387 55 490 940 Viber и Whats App: +387 65 090 040

e-mail adpeca: pravnapomoc.banjaluka@rgurs

Facebook - Instagram: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ;

e-mail адреса: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com

Facebook: @srbiufederacijibih

Twiter: @OdborF


Извор: Митрополија дабробосанска