Type Here to Get Search Results !

Јеромонах Игнатије (Шестаков) у емисији "Врлинослов": Литургија је највеће благо које имамо, веће благо од свега онога што можемо наћи на друштвеним мрежама

Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је јеромонах Игнатије (Шестаков), сабрат Сретењског манастира у Москви, и уредник српске верзије интернет портала Рravoslavie.ru. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, отац Игнатије је говорио значају свете Евхаристије као центра светотајинског живота, као и о односу православних хришћана према друштвеним мрежама. 

У свом излагању које је имало двоједини концепт са циљем да се духовним очима Литургије сагледа правилан начин приступања друштвеним мрежама, јеромонах Игнатије је говорио о Литургији као центру свега у нашем животу. Следујући мудрим поукама сабрата сретењеког манастира у Москви, долазимо до истине да у Православној Цркви не постоји света Тајна Евхаристије као „једна од седам тајани“ међу другим тајнама, него постоји света Евхаристија као Литургија, као Божанствена Служба целе Цркве и свега у нашем животу. 

Говорећи о односу према друштвеним мрежама отац Игнатије је из личног и пастирског искуства посаветовао да је њихова употреба добра и благословена, само уколико не наноси духовну штету. Коришћење друштвених мрежа не би требало да буде на штету православних хришћана, њиховој молитви и активном присуству на Литургији, јер света Литургија је највеће благо које имамо, веће благо од свега онога што можемо наћи на друштвеним мрежама, поучио је гост овонедељне емисије "Врлинослов"

Закључак и порука била би да ако бисмо као хришћани, и за себе и за друге људе у свету, хтели да најпростије идентификујемо Цркву Божју, да покажемо и манифестујемо и историји – hie et nunc (овде и сада) – сами идентитет Цркве као такве, онда то можемо учинити само указујући на свету Литургију, тј. на пројаву пуноће Цркве на њеном евхаристијском сабрању свих верних око свога Епископа ради савршавања свете Литургије. Ако тако чинимо, имаћемо и здрав однос према друштвеним мрежама и свему ономе са чим се савремени хришћани суочавају и сусрећу у свом животу.