Type Here to Get Search Results !

Протојереј проф. др Зоран Ранковић: Свети краљ Милутин је водио свој народ јеванђељским путем

 

Протојереј проф. др Зоран Ранковић, Декан Православног Богословског Факултета Универзитета у Београду је 24. октобра 2021. године, на отварању Научног скупа у Скопљу о св. краљу Милутину, путем видео-поруке исказао велику радост поводом обележавања 700 година од упокојења св. Краља и одржавања овог важног Научног скупа. 


Звучни запис излагања


О. Зоран је у име ПБФ и Института за литургику и црквену уметност, као суорганизатора овог догађаја, пожелео добродошлицу и успешан рад свима који на било који начин, као излагачи или пратиоци, учествују у раду Скупа. "Сваки нови поглед у одређеном тренутку доноси и нова сазнања о одређеној личности и одређеним догађајима", рекао је Декан ПБФ и додао да излагања импозантног броја научника и сарадника, "људи од науке и пера" на овом скупу, "могу расветлити не само личност св. Краља Милутина, већ и његову делатност".

Свети Краљ Милутин је не само од Цркве, већ и од народа препознат као свети, "као онај који се читавог свог живота трудио да Јеванђељем ходи земљом у којој је живео и истовремено да као владар свој народ води јеванђељским путем" указао је о. Зоран Ранковић, додавши да је свети Краљ радио "не само на добро свог народа, већ и народа који су били у суседству". Сам наслов овог скупа који указује на бројне научне дисциплине, даје наду да ће на основу нових чињеница и нових сагледавања, бити расветљени поједини догађаји и самим се добити једна потпунија слика времена, догађаја и личности Краља Милутина, каже Декан ПБФ.

Подсећајући само на неке од светиња које је св. Краљ Милутин подигао, Декан ПБФ је указао да само Богородица Љевишка, Бањска, Краљева црква у Студеници и Хиландар већ говоре о његовом градитељском подухвату. "Када се говори о књижевности, о богослужењу, говори се о процвату књижевних дела, прожетих достигнућима уметности потеклих са простора тадашњег византијског цартсва, тачније источно-ромејског царства", рекао је Декан ПБФ и подсетио да је у Милутиново време "почела једна реформа богослужења о чијим дометима имамо само фрагментарна сазнања". Декан је изразио наду да ће управо тим фрагментарним сазнањима из одређених области, моћи да се сагледа у својој целокупности период владавине св. Краља Милутина, па ће стога Зборник радова бити значајан подухват и допринос како српској медијавистици, тако и медијавистици Европе.

На крају је протојереј проф. др Зоран Ранковић изразио жаљење што се Скуп одржава на овај начин, путем интерннета, јер се неке недоумице или недоречености могу разрешити или продубити сазнања у личном сусрету и разговору. Декан ПБФ је заблагодарио свима који су омогућили да се скуп одржи на овај начин, учесницима који су се одазвали са својим научним истраживањима, као и свима онима који скуп и прате. Отац Зоран је посебно се захвалио и др Јасмини ћирић, "која је све и организовала и несебично се потрудила да све ово изгледа онако како би требало да изгледа, и да се један овакав Научни скуп овим поводом и одржи".


Извор: Радио Слово љубве